Fed hielp ook Belgische banken

02/12/10 om 08:32 - Bijgewerkt om 08:32

Bron: Trends

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft details verstrekt over de 3.300 miljard dollar (2.515 miljard euro) aan noodkredieten die ze in 2007-2009 heeft verstrekt aan de financiële sector om een depressie te voorkomen. Het valt op dat ook Belgische banken als Dexia, KBC en het toenmalige Fortis hulp kregen.

Fed hielp ook Belgische banken

© belga

De Fed werd door het Congres verplicht de namen bekend te maken van de instellingen waaraan hij geld uitleende via uitzonderlijke kredietfaciliteiten. Het gaat in totaal om zowat 21.000 transacties.

Barclays kreeg met 47,9 miljard dollar de grootste lening via de Primary Dealer Credit Facility. Bank of America en Wells Frago behoren tot de grootste begunstigden van de Term Auction Facility. Ook de Amerikaanse dochters van het Zwitserse UBS, het Franse Société Générale en het Duitse Dresdner leenden geld bij de Fed.

Bij de Belgische banken kreeg Dexia de meeste hulp, gevolgd door KBC en het toenmalige Fortis.

De Dodd-Frank-wet, die in juli de financiële regelgeving grondig wijzigde, verplicht de Fed de gegevens te publiceren. De enorme uitbreiding van de kredietfaciliteiten tijdens de recessie kreeg kritiek van veel parlementsleden.

De Fed merkt op dat hij geen kredietverliezen boekte op het uitgeleende geld.

Onze partners