Febelfin wil bankenheffing hervormen

© belga

Febelfin, de federatie van de financiële sector, is ontevreden over de zogenaamde bankenheffing. Die taks werd eind 2009 ingevoerd en belast de banken op hun spaardeposito’s.

De overheid had berekend dat de bankenheffing tussen 2010 en 2012 1,13 miljard zou opleveren. Maar aangezien de Belg meer spaart dan verwacht, zullen de banken meer moeten betalen. Volgens Febelfin is er daarom een hervormde, meer risicogerelateerde bankentaks aan de orde.

“We betalen nu 1,2 miljard euro over twee jaar”, zei Stefaan Decraene, voorzitter van Febelfin, maandag tijdens de jaarlijkse persconferentie. Volgens topman Decraene is dat bedrag de som van twee heffingen.

Een eerste heffing omvat de jaarlijkse abonnementstaks, die overeenstemt met 8 basispunten (0,08 procent) op de totale uitstaande spaarboekjesboekjes. Jaarlijks is die heffing goed voor een bedrag van 160 miljoen euro.

Een tweede heffing bestaat volgens algemeen directeur Daniel Mareels in de betwiste bankenheffing, wat in 2011 voor de banken op een rekening van ongeveer 450 miljoen euro neerkomt.

Voor de periode tussen 2010 en 2010 komen beide heffingen omgerekend overeen met 1,2 miljard euro, wat meer is dan het in 2009 vooropgestelde bedrag voor 2010-2012. Hoewel in dat bedrag de abonnementstaks (tweemaal 160 euro) niet meegerekend mag worden, zal de factuur voor de banken volgens Febelfin ook zonder die taks hoger zijn.

Febelfin wil daarom de bestaande “vlakke” taks uitsmeren over twee of drie heffingen, dus niet enkel op spaardeposito’s, die risicogerelateerd zijn. Maar vooraleer het tot een hervorming komt, moet het Grondwettelijk Hof zich eerst uitspreken over de vraag van bank-verzekeraar Argenta om de bankenheffing te vernietigen. Een
uitspraak van het Grondwettelijk Hof wordt in de loop van deze zomer verwacht.

Febelfin maakte maandag ook bekend dat de kredietverlening aan ondernemingen en particulieren in ons land in 2010 recordhoogtes heeft bereikt. De kredietverlening aan Belgische gezinnen, vooral de hypothecaire kredieten, kende een historische piek met een totaal uitstaand volume van 163 miljard euro eind december 2010.

De kredietverlening aan ondernemingen noteerde met 112,7 miljard euro aan uitstaande kredieten in 2010 eveneens een historische recordhoogte. Op jaarbasis nam het totaalvolume aan kredieten met 6 procent toe.

Behalve de kredietverlening bereikten ook het totaal aan deposito’s van Belgische klanten en de tegoeden op gereglementeerde spaardeposito’s recordniveaus van respectievelijk 432,8 miljard euro en 215 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content