Febelfin: 'Herkapitalisering geen probleem voor Belgische banken'

27/10/11 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

Bron: Trends

De afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties is volgens topman Michel Vermaerke "wel een zware pil om te slikken".

Febelfin: 'Herkapitalisering geen probleem voor Belgische banken'

© Image Globe

Op de eurotop van woensdag werd onder meer beslist dat de Europese systeembanken hun tier 1-kernkapitaalratio tegen 30 juni 2012 moeten optrekken tot 9 procent. De Europese toezichthouder op de banksector EBA raamt dat daarvoor ongeveer 106 miljard euro nodig zal zijn.

"Geen probleem"

Het akkoord over een herkapitalisering van de banken vormt normaal geen probleem voor de Belgische banken, zegt topman Michel Vermaerke van sectorfederatie Febelfin. Hun tier 1-ratio zit nu al ruim boven die 9 procent. KBC meldde bij de publicatie van zijn tweedekwartaalresultaten een tier 1-ratio van 12,1 procent.

"De Belgische banken hebben de voorbije jaren hun kapitaal al gevoelig versterkt en tegelijkertijd de balansen gereduceerd. Dan verlaagt die ratio vanzelf," legt Vermaerke uit.

De Febelfin-topman voegt wel toe dat de afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties "een zware pil is om te slikken" voor de banken.

"Te laat" Vermaerke is tevreden dat de Europese leiders "belangrijke beslissingen hebben genomen". "Maar als Europa sneller en steviger een antwoord had geformuleerd op de crisis, hadden we ons het Dexia-verhaal misschien kunnen besparen", zegt hij.

Vermaerke: "Hopelijk vormt de eurotop een keerpunt om het vertrouwen te laten terugkeren in de markten en vormt de top de basis voor economische groei in de eurozone." (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners