'Eurozone op weg naar herstel, maar lage inflatie blijft gevaarlijk' (IMF)

21/01/14 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:13

Bron: Trends

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) herstellen de eurolanden de komende twee jaar van de recessie. De verschillen tussen de landen blijven echter groot en het blijft utkijken voor de lage inflatie.

'Eurozone op weg naar herstel, maar lage inflatie blijft gevaarlijk' (IMF)

© belga

Het IMF verwacht dat de economische groei in de eurozone dit jaar aantrekt tot 1 procent, na een krimp met 0,4 procent vorig jaar. Daarmee is het IMF iets positiever dan bij de vorige raming in oktober. Voor 2015 wordt een verdere toename tot +1,4 procent voorzien.

Hoewel de eurozone op weg is naar het herstrel, blijft Zuid-Europa het zorgenkindje van de wereldeconomie, laat hoofdeconoom Olivier Blanchard verstaan. "We voorspellen groei in 2014, maar die groei is kwetsbaar", aldus de Fransman. "De export is sterk, maar de binnenlandse vraag blijft zwak. Voor duurzame groei moet het verband tussen zwakke groei, zwakke banken en bedrijven en de noodzaak om te bezuinigen worden verbroken."

Het IMF maakt zich vooral zorgen om de zeer lage inflatie in de eurozone. Een lage inflatie maakt het moeilijker om schulden af te lossen, en kan het herstel bij een verdere afname mogelijk in de kiem smoren. Het IMF vindt daarom dat de Europese Centrale bank (ECB) de rente laag moet houden en meer maatregelen moet overwegen om de economie te ondersteunen.

Volgens het IMF trekt de volledige wereldeconomie dit en volgend jaar duidelijk aan. Voor 2014 wordt een toename van 3,7 procent voorzien, gevolgd door een toename van 3,9 procent in 2015. De afgelopen twee jaar bleef de groei beperkt tot het historisch lage peil van 3 procent. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners