Europese Investeringsbank legt 150 miljoen op tafel voor Belgische kmo’s

De Europese Investeringsbank (EIB) maakt opnieuw 150 miljoen euro vrij voor leningen voor investeringsprojecten van kmo’s in België.

Om de leningen in goede banen te leiden gaat de EIB samenwerken met BNP Paribas Fortis, die optreedt als financieel bemiddelaar. Ook voor de financiering van moderniserings- of infrastructuurwerken in de Belgische ziekenhuissector maakt de EIB 50 miljoen euro vrij.

Het nieuwe akkoord kwam er door “de toenemende vraag bij de kmo’s en de nagenoeg volledige aanwending van de leningen uit augustus 2009 en december 2010”, meldt BNP Paribas Fortis.

De nieuwe kredietlijn neemt het over van de vorige lijnen voor in totaal 300 miljoen euro, die in 2009, 2010 en 2011 werden gebruikt voor kmo-projecten. Concreet gaat het om gunstige kredieten voor kmo’s ter ondersteuning van hun investeringsprojecten. Bedrijven met minder dan 250 werknemers of ziekenhuizen die geselecteerd werden door bevoegde overheden, kunnen er aanspraak op maken.

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis: “De leningen hebben veel
succes in de Belgische bedrijfswereld en passen perfect in onze opdracht als bankier, namelijk de Belgische economie financieren door het ondersteunen van de bedrijven en de overheidssector”.

Tussen 2008 en 2010 hebben in heel Europa ruim 160.000 kmo-projecten een gemiddeld krediet van 150.000 euro uit het EIB-fonds ontvangen. In België hebben sinds 2008 al 7.000 kmo’s van de leningen gebruik gemaakt voor een totaal van een miljard euro. De cijfers voor 2011 zijn nog niet beschikbaar.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content