Europese economie is voorlopig nog de groenste

01/09/10 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Bron: Trends

Europa heeft nog altijd de meest groene economie, maar China, Brazilië en Zuid-Korea bedreigen steeds meer die leiderspositie. Dat schrijft het weekblad Trends. De groene motors van Europa zijn Denemarken, Duitsland, Portugal, België, Nederland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Europese economie is voorlopig nog de groenste

© belga

Een en ander blijkt uit het masteronderzoek van Sven De Neef (Handelswetenschappen, HUB-Ehsal) dat door Geert Noels van Econopolis werd begeleid. Om te peilen hoe groen een economie is, stelde hij een Green Economy Indicator (GEI) samen.

Vijf categorieën (energie, uitstoot, milieu, wagenpark en innovatie) en acht indicatoren, gebaseerd op gegevens van Eurostat, de Europese Commissie, de OESO en het Internationaal Energie Agentschap, leveren een score op voor de periode 2000-2008.

Dat ons land vrij hoog scoort, mag verrassend heten. Eind augustus klaagden de milieubewegingen nog aan dat ons land als enige West-Europese land - de andere slechte leerlingen zijn Polen, Estland en Roemenië - nog altijd niet zijn plan heeft ingediend bij de Europese Commissie over hoe het denkt aan de 20-20-20-doelstellingen van het Europese Klimaatplan te halen.

Dat neemt niet weg dat de milieuprestaties van ons land er in de periode 2000-2008 zeker niet op achteruit zijn gegaan. Een rapport van Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, toonde in 2009 al dat de energieprestaties sterk verbeterd zijn. De luchtvervuiling daalde met 36 tot 42 procent. De uitstoot van fijn stof lag in 2008 liefst 39 procent lager dan aan het begin van dit millennium, terwijl die van CO2 met 11,5 procent is verminderd. Het energieverbruik nam af met 8,4 procent, terwijl ook het verbruik per geproduceerde eenheid sterk daalde.

Ook de particulieren maken een groene omslag. In 2009 trokken de Belgen voor 519,5 miljoen euro aan groene investeringen af in hun belastingaangifte, ruim 40 procent meer dan het jaar voordien.
Maar ons land scoort niet altijd even consistent. In vergelijking met 2000 slaagde België erin om, na Denemarken, Duitsland en Portugal, zijn GEI-score het meest te verbeteren. Maar in absolute waarde zit in ons land pas in een derde peloton, ver na de koplopers Denemarken, Portugal en Zweden. "In België blijft de perceptie achterop bij wat er gebeurt", meent De Neve.

Toch bengelt België helemaal achteraan op de ranglijst van het percentage overheidsontvangsten uit milieubelasting. Opvallend: in die rangschikking prijken achteraan ook Duitsland, Zweden, Spanje en Frankrijk. Aanvoerders zijn dan weer landen die, op Denemarken en Nederland na, doorgaans een minder uitgesproken groen imago hebben, zoals Malta, Bulgarije en Cyprus. "Een land als Malta is een van de meest vooruitstrevende bij het realiseren van een smart grid. Maar het is ook gewoon zo dat in België vooral arbeid wordt belast, terwijl Denemarken, dat ook een hoge belastingdruk kent, in zijn fiscale mix veel meer aandacht heeft voor energie en milieu."

Europa is zonder meer de groenste economie, moet ook blijken uit het onderzoek. Het oude continent produceert in absolute aantallen veruit het meest groene elektriciteit, ruim twee derde meer dan de Verenigde Staten of China. Maar die leiderspositie wordt zwaar bedreigd. De groene stimuli in China bedragen het dubbel van de Amerikaanse, en meer dan vijf keer meer dan die in Zuid-Korea en Europa. Per hoofd van de bevolking voert Zuid-Korea de ranglijst aan, voor de Verenigde Staten, Duitsland, China en Frankrijk.

"Wij hebben soms de indruk dat China enorm vervuilend bezig is, maar hun groene inspanningen zijn echt enorm. Europa heeft een vooruitstrevend systeem van emissierechten, en het streeft naar een bindend en verregaand klimaatakkoord. Maar het moet extra inspanningen doen om zichzelf te kunnen blijven verkopen als de groene voorloper", meent De Neef.

Lees meer over:

Onze partners