Europese consument houdt vinger op de knip

05/07/11 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

Bron: Trends

De kleinhandelsverkoop in de eurozone zakte in mei met 1,1 procent terug tegenover april. Dat blijkt uit een rapport van het statistiekbureau Eurostat.

Europese consument houdt vinger op de knip

© belga

De kleinhandelsverkoop in de 17 landen van de eurozone kent met een daling van 1,1 procent de sterkste terugval sinds april 2010. In april 2011 werd een lichte stijginhg met 0,7 procent genoteerd. Economen gepolst door Bloomberg hielden voor mei rekening met een terugval tot 1 procent. In vergelijking met mei 2011 zakte de kleinhandelsverkoop in de eurozone met 1,9 procent.

De Europese retailers krijgen steeds meer af te rekenen met toenemende energieprijzen, waardoor de consument de vinger op de knip houdt. Ook het overheidsbeleid dat erop gericht is kosten te besparen om de schuldendrisis het hoofd te bieden, speelt de detailhandel parten.

In Duitsland, de grootste economie van Europa, zakte de kleinhandelsverkoop in mei met 2,8 procent in vergelijking met april. Frankrijk noteerde een daling met 0,7 procent, terwijl Spanje 1,6 procent verloren zag gaan. In Ierland en Portugal, die beide een beroep moesten doen op externe financiële hulp, zakte de kleinhandelsverkoop respectievelijk met 0,6 en 3,1 procent.

bloomberg/BO

Lees meer over:

Onze partners