Europese Commissie verwacht geen 'double dip'

15/09/11 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

Bron: Trends

De Europese Commissie vreest dat de economische groei in de EU tegen eind 2011 vrijwel stilvalt, maar verwacht geen 'double dip'.

Europese Commissie verwacht geen 'double dip'

© Olli Rehn (foto belga)

Dankzij de beter dan verwachte groei in het eerste kwartaal, zou de eurozone in 2011 een toename van het bbp met 1,6 procent optekenen. Voor de hele Unie verwacht de Commissie 1,7 procent groei, luidt het donderdag bij de voorstelling van de tussentijdse prognose.

Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn laat er geen twijfel over bestaan dat de vooruitzichten voor de Europese economie verslechterd zijn. Dat is in de eerste plaats een gevolg van het langzaam herstel van de financiële crisis in combinatie met de onrust op de financiële markt, die "waarschijnlijk ook vat zal krijgen op de reële economie".

Uiteindelijk heeft de Commissie haar voorjaarsprognoses fors neerwaarts bijgesteld. Voor het derde en vierde kwartaal wordt binnen de EU gerekend op een beperkte groei van 0,2 procent, of de helft minder dan bij de vorige prognoses. Voor de eurozone zou er in het vierde kwartaal nog slechts 0,1 procent groei zijn.

Hoewel de vooruitzichten pover ogen, hoeven de Europeanen volgens de Commissie vooralsnog geen 'double dip' - waarbij de economie na enkele kwartalen groei opnieuw in een recessie belandt - te vrezen.

Rehn drong er donderdag opnieuw op aan dat probleemlanden als Griekenland, Ierland en Portugal budgettair snel orde op zaken stellen. Hij verwelkomde alvast de nieuwe belastingen die Athene heeft aangekondigd, maar herinnerde eraan dat de nieuwe schrijf noodhulp van 8 miljard euro nog niet binnen is. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners