Europese Commissie optimistisch over economisch herstel

13/09/10 om 12:12 - Bijgewerkt om 12:12

Bron: Trends

Volgens een rapport van de Europese Commissie verloopt het economisch herstel in Europa vlotter dan verwacht.

Europese Commissie optimistisch over economisch herstel

© belga

In een tussentijdse raming heeft de Commissie maandag berekend dat de economie van de eurozone in 2010 met 1,7 procent zal groeien. In mei werd rekening gehouden met een groei met slechts 0,9 procent.

De bijgewerkte prognose becijfert de groei van de zeven grootste economieën van de 27 landen van de Europese Unie. Vooral Duitsland doet het beter dan voorspeld. De Commissie verwacht dat de Duitse economie in 2010 met liefst 3,4 procent zal toenemen.

In de rand van de optimistische prognose waarschuwt de Commissie er evenwel voor dat het herstel "fragiel" blijft. Zo wordt voor het tweede halfjaar gerekend op matige groei. Toch maakt eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zich sterk dat de Duitse heropleving de komende maanden zal doorwerken in andere lidstaten, en dat het herstel van de binnenlandse vraag de groei meer zal ondersteunen op een moment dat de externe vraag dreigt te verslappen. De Commissie schat dat de economie van de eurozone in het derde kwartaal met 0,5 procent en in het vierde kwartaal met 0,3 procent zal groeien. De inflatieverwachtingen van de Commissie blijven intussen grotendeels ongewijzigd: 1,4 procent in de eurozone en 1,8 procent in de volledige Europese Unie.

De directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, liet dinsdag in een toespraak overigens zijn ongerustheid blijken over de 'wereldwijde' langzame economische groei. Die langzame groei zou een rem zetten op de werkgelegenheid. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie is het aantal werklozen sinds 2007 - als een gevolg van de wereldwijde economische crisis - met 34 miljoen toegenomen. Wereldwijd zitten 210 miljoen mensen zonder baan.

Lees meer over:

Onze partners