Europese beurzen weer in het verlies ondanks positieve start op Wall Street

19/08/11 om 12:34 - Bijgewerkt om 12:34

Bron: Trends

De Europese beurzen boeken weer forse verliezen, ondanks een licht herstel na de openingsbel op Wall Street.

Europese beurzen weer in het verlies ondanks positieve start op Wall Street

© EPA

De Europese beurzen zetten vrijdag de negatieve trend van donderdag voort, hoewel de hoop even opflakkerde nadat de beurs van New york de deuren opende.Op de beurs van Brussel moest de Bel20 na de middag bijna 2 procent prijsgeven. De Duitse sterindex Dax verloor zo'n 3,6 procent, de CAC in Parijs 2,2 procent, de FTSE in Londen 1,95 procent en de AEX in Amsterdam 2,6 procent. Beleggers gaven net als donderdag weer blijk van hun vrees voor een wereldwijde groeivertraging en een mogelijke recessie. De Amerikaanse bank Morgan Stanley maakte de malaise donderdag al erger door in een rapport te verduidelijken dat Europa en de Verenigde Staten "gevaarlijk dicht bij een nieuwe recessie komen".

Nadat de beurs van Wall Street vrijdag na opening lichte winst optekende, werden de verliezen in Europa evenwel kleiner. De Amerikaanse S&P 500 noteerde bij aanvang 0,6 procent winst, de Dow Jones 0,2 procent. Volgens de Wall Street Journal (WSJ) is de bodem onder de Amerikaanse beursvloer zo stilaan bereikt.

Een uur later slaagde de Bel20 er in ieder geval in het ochtendverlies te beperken tot -0,40 procent. Uiteindelijk werd verlies niet omgebogen in winst en sloot de sterindex op Euronext Brussel 1,55 procent lager af tot 2.118,71 punten. Vrijdag mag bank-verzekeraar KBC de boter eten met een verlies van 3,90 procent tot 19,20 euro. Dexia daarentegen won 0,13 procent tot 1,57 euro. Verzekeraar Ageas zakte 0,35 procent lager tot 1,14 euro.

Elders in Europa viel een gelijkaardige curve waar te nemen. Na de slotbel verloor BNP Paribas in Parijs 4,3 procent en Société Générale 3,4 procent. In Frankfurt leverde Deutsche Bank 2,7 procent in en verloor Allianz 4,1 procent. In Londen duikelde Royal Bank of Scotland 5,4 procent in het verlies en zakte Lloyds 4,8 procent. ING werd in Amsterdam 2,7 procent lager gezet en Aegon verloor 1,4 procent. Londen kende vrijdag wel een grote winnaar met softwarebedrijf Autonomy, dat een koerssprong liet optekenen van liefst 71,6 procent. De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard heeft namelijk aangekondigd het Britse bedrijf over te willen nemen voor meer dan 10 miljard dollar.

(belga/BO/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners