Europese beurzen openen en sluiten in het rood

03/08/11 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

Bron: Trends

Woensdag kleuren de Europese beursindexen rood uit vrees voor een wereldwijde groeivertraging en een toenemende schuldencrisis.

Europese beurzen openen en sluiten in het rood

© belga

De Bel 20 zakte op Euronext Brussel bij aanvang ruim 1 procent lager, herpakte zich dankzij de bankaandelen voor even, maar viel uiteindelijk weer terug. De sterindex Bel20 sloot 1,69 procent lager af op 2.291,11 punten, het laagste peil in bijna een jaar. Enkel Colruyt en GDF Suez slaagden erin lichte winst te boeken. De grootste verliezen waren voor Umicore (-4,71 procent), Nyrstar (-4,56 procent) en Bekaert (-4,51 procent).

Europa

Elders in Europa ging het er nog slechter aan toe. In Amsterdam, Frankfurt en Londen zakten de indices met meer dan 2 procent. De beurs van Athene duikelde 3,76 procent lager tot het laagste peil sinds 1997. De Stoxx Europe 600 staat volgens het financiële agentschap Bloomberg al 13 procent onder zijn hoogste peil van februari en bijna op het laagste peil in een jaar.

Vrees

Woensdag ligt de oorzaak voor de kelderende beurzen opnieuw bij de aanhoudende schuldencrisis. De Europese autoriteiten lieten woensdag duidelijk verstaan dat er snel werk moet worden gemaakt om de afspraken van 21 juli uit te voeren. Hoewel in de VS het akkoord over het optrekken van het schuldenplafond door alle betrokken partijen werd ondertekend, blijft de vrees bestaan dat de opgelegde besparingen het nog zwakke economische herstel zullen fnuiken.

Veilige haven

De goudprijs, al wekenlang op recordkoers, profiteert opnieuw van de kelderende aandelen en klimt woensdag tot 1.670 dollar per ounce. De Zwitserse centrale bank nam intussen maatregelen tegen de sterke koers van de Zwitserse frank, net als het goud een toevluchtsoord voor bevreesde beleggers. De Zwitserse centrale bank noemde de nationale munt overgewaardeerd en verlaagde de rente tot 0 procent.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners