Europese beurzen klimmen na Amerikaanse begrotingsdeal

02/01/13 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

Bron: Trends

Het compromis over de begroting in de Verenigde Staten stuwt de Europese beurzen de hoogte in.

Europese beurzen klimmen na Amerikaanse begrotingsdeal

© EPA

Het compromis over de begroting in de Verenigde Staten stuwt de Europese beurzen de hoogte in.
De beleggers lijken opgelucht door het compromis dat Republikeinen en Democraten hebben bereikt.

Nadat de beurzen in Azië woensdag met winst afsloten, volgde ook Europa. Analisten waarschuwen er wel voor dat de volatiliteit kan hernemen als de kwestie van het schuldenplafond de regering Obama tot nervositeit dwingt.

In Europa eindigden de meeste beurzen woensdag minstens 2 procent hoger. De Bel20 was een uitzondering, met 'slechts' 1,59 procent winst.

In Parijs sloot de index 2,55 procent hoger, terwijl in Amsterdam, Londen en Frankfurt telkens 2,2 procent winst werd opgetekend. De Duitse beurs staat hiermee (7.789 punten) op het hoogste peil in vijf jaar.

In Londen werd voor het eerst sinds juli 2011 de 6.000-puntengrens overschreden. Ook Wall Street startte het jaar flink hoger.

Het compromis in de VS was ook goed nieuws voor het staatspapier van landen in het zuiden van Europa. Italië, Spanje en Portugal zagen hun risicopremie flink afkalven. Experts vreesden dat bij gebrek aan een akkoord, de wereldeconomie getroffen zou worden door de strenge bezuinigingen in de VS. De Italiaanse langetermijnrente zakte woensdag met 21,8 basispunten tot 4,26 procent. Ook voor Portugal (-33,7 punten) en Spanje (-20,7 punten) was er goed nieuws.

Voor sterkhouder Duitsland steeg de rente. In het geval van de Duitse langetermijnrente kwam er 12,8 basispunten bij, al ligt die rente met 1,440 procent nog steeds op een zeer laag peil. (Belga/BO)

Onze partners