Europese beurzen kleuren rood door hulpplan Cyprus

© AFP

In navolging van Azië duiken ook de belangrijkste beurzen in Europa in het rood, wegens de ongerustheid over het reddingspakket voor Cyprus. Ook de euro zakt weg.

In navolging van Azië duiken ook de belangrijkste beurzen in Europa in het rood, wegens de ongerustheid over het reddingspakket voor Cyprus. Ook de euro zakt weg. De euro zakte tot 1,2881 dollar, het laagste niveau sinds 10 december 2012. De Europese munt was om 7 uur Belgische tijd nog 121,75 yen waard, tegenover 124,61 yen vrijdagavond.

Beurzen

De Brusselse beurs is bij de opening meteen anderhalf procent lager gedoken. Om 13 uur stond de Bel 20-index op -1 procent. Verliezen zijn er ook voor de beurzen van Parijs (-1,30 procent), Londen (-0,70 procent) en Frankfurt (-1,05).

Eerder eindigde de beurs van Tokio fors lager: de Nikkei-index gaf 2,71 procent prijs, om uit te komen op 12.220,63 punten. De Australische ASX dook 2 procent in het rood.

Reddingspakket

De beleggers zijn erg bezorgd over het Europese hulpplan voor Cyprus. Het in financiële moeilijkheden verkerende land kreeg van Europa een lening ter waarde van 10 miljard euro toegewezen, in ruil voor onder meer een heffing op het spaargeld in Cyprus.

Spaarders die meer dan 100.000 euro op rekeningen bij Cypriotische banken hebben staan, gaan een heffing van 9,9 procent moeten betalen. Voor spaarders met kleinere bedragen gaat een heffing van 6,75 procent gelden.

Het betalingsverkeer op Cyprus is op last van de president van de centrale bank van het land, Panicos Demetriades, tot nader order stilgelegd. Zaterdag kwam er een zogeheten bank run op gang toen het nieuws over het reddingspakket bekend werd gemaakt.

Stemming

Vandaag wordt in het Cypriotische parlement een stemming gehouden over het Europees financieel reddingsplan. Die stemming kan spannend worden. Conservatief president Nicos Anastasiades beschikt over slechts 20 van de 56 zetels. Hij moet dus steun krijgen en die zal niet van de linkse oppositie komen.

Anastasiades zei dat hij voor de ‘minst pijnlijke optie’ heeft gekozen door akkoord te gaan met de heffing op het spaargeld. ‘Maar het is met een gevoel voor een historische verantwoordelijkheid dat ik deze beslissing heb genomen, ondanks het feit dat ik absoluut gekant ben tegen sommige bepalingen.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content