Europese beurzen balanceren tussen winst en verlies

02/11/11 om 10:40 - Bijgewerkt om 10:40

Bron: Trends

De Europese beurzen openen woensdag met winst na de vrije val van dinsdag, maar kunnen die niet lang vasthouden. De komende dagen komt de eurotop bijeen om de Griekse crisis te bespreken.

Europese beurzen balanceren tussen winst en verlies

© belga

Dinsdag reageerden beleggers negatief op de aankondiging van de Griekse premier Papandreou om een referendum te houden over het Europees noodplan dat de Grieken van de ondergang moet redden. De verliezen op de Europese beursvloer liepen op tot 6 procent.

Woensdag stellen de beleggers alle hoop in het geplande overleg van de euroleiders, die een oplossing moeten zien te vinden om het Griekse zorgenkind aan de opgelegde regels van het reddings- en besparingsplan te houden.

Woensdagmorgen noteerde de Bel20 op Euronext Brussel een lichte winst van 0,77 procent tot 2.075 punten, maar het beperkte profijt zakt rond de middag om tot een verlies van 0,16 procent. Uiteindelijk wordt tegen sluitingstijd nog een lichte winst van 0,60 procent genoteerd.

De beurs van Parijs, die er niet in slaagde de ochtendwinst van 2 procent vast te houden, sluit 1,38 procent in het groen af. Frankfurt klokt af met 2,25 procent winst, Londen op +1,15 procent.

Woensdag waren er geen tekenen van herstel merkbaar op de Aziatische beurzen. De beurs van Tokio sloot af met een verlies van ruim 2 procent, terwijl het in Hong Kong en Shanghai precies dezelfde (en dus de verkeerde) kant uitging.

Behalve naar het resultaat van de eurotop was het woensdag ook uitkijken naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Zoals verwacht houdt Fed-baas Bernanke vast aan de historisch lage rente van 0 tot 0,25 procent. BO

Onze partners