Europese belastingbetaler betaalt het gelag als Griekenland ten onder gaat

© reuters

Dat de Griekse regering instemt met het door Europa opgelegde hervormingsplan is niet enkel voor de Grieken van groot belang. Dat geldt ook voor de andere Europeanen, die met hun belastinggeld het Griekse schip drijvende houden.

Er zijn nog vele hindernissen die Griekenland moet nemen vooraleer het daadwerkelijk kan rekenen op een nieuwe bailout. Terwijl de Europese leiders overeengekomen zijn om het nieuwste reddingsplan – voor een bedrag van om en bij de 86 miljard euro – ter beschikking te stellen aan het noodlijdende euroland, blijft het wachten op de Griekse overheid die een aantal opgelegde hervormingen door het parlement moet zien te loodsen.

Vorige week lukte dat, net zoals woensdagnacht voor het tweede luik hervormingen. Van zodra de hervormingen goedgekeurd worden, kan Griekenland gesprekken opstarten met de Europese leiders over de details van het reddingsplan, en de tijdslijn aftoetsen waarop het geld kan worden vrijgegeven.

De klok tikt, Griekenland moet de deal veiligstellen vóór 20 augustus, wanneer het tot 3,2 miljard euro aan de ECB moet aflossen, wil het in de eurozone blijven.

Stel dat het niet lukt, wat dan?

De details van het nieuwe pakket zijn nog niet afgerond, maar één ding is zeker: het grootste deel van het geld – ongeveer 50 miljard euro – komt uit het noodfonds van de eurozone.

Alle landen van de eurozone hebben geld in die reddingspot gestopt, zelfs de landen die zwaar zijn getroffen door de economische crisis, zoals Spanje en Ierland, en landen met een lager bbp per hoofd, zoals Letland.

Dat is de reden waarom het bailoutpakket door de verscheidene nationale parlementen moet worden goedgekeurd, en de reden waarom veel Europese leiders een harde houding hebben aangenomen ten opzichte van Griekenland.

Hun belastingbetalers ondersteunen namelijk de leningen aan Griekenland, omdat het bailoutfonds gebruikmaakt van hun geld als onderpand op de internationale markten. Als Griekenland er niet in slaagt om de leningen terug te betalen, verliezen ze hun geld.

De bijdragen van elk land worden berekend op basis van de omvang van de bevolking en de economische situatie.

Volgens recente gegevens torst Griekenland een schuldenlast van 312 miljard euro.

blootstelling aan Griekenland
blootstelling aan Griekenland© CNN Money

Als Europese locomotief is Duitsland het meest blootgesteld aan de Griekse crisis, gevolgd door Frankrijk en Italië. (zie tabel hierboven) (CNN/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content