Europees Parlement bezegelt nieuw financieel toezicht in Europa

22/09/10 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

Bron: Trends

Het Europees Parlement heeft woensdag de oprichting van een nieuw systeem voor financieel toezicht in Europa bezegeld. Ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders sprak in naam van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie van een "historische" beslissing.

Europees Parlement bezegelt nieuw financieel toezicht in Europa

© belga

De Europarlementsleden hechtten in Straatsburg hun goedkeuring aan het nieuwe systeem. Er komt een Europees Comité voor Systeemrisico's dat risico's die kunnen leiden tot een nieuwe financiële crisis in een vroegtijdig stadium moet kunnen opsporen. Daarnaast komen er drie nieuwe toezichthouders voor banken, verzekeringen en effectenmarkten.

"Laat ons niet bang zijn van de grote woorden. De oprichting van deze autoriteiten is een historisch akkoord", verklaarde Reynders in het Europese halfrond. Volgens hem bewijst het Europese Parlement met deze beslissing dat "de Europese Unie een voortrekker is van de financiële hervormingen die in het kader van de G20 zijn beslist" in de nasleep van de kredietcrisis.

Enkele maanden geleden werd in de Verenigde Staten een gelijkaardige hervorming van het toezicht op de financiële sector goedgekeurd.

Lees meer over:

Onze partners