Europeaan houdt vinger op de knip

14/04/15 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

De gezinnen in de eurozone hebben de laatste maanden van vorig jaar iets meer geld opzij gezet, terwijl hun investeringen stabiel bleven. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Europeaan houdt vinger op de knip

© istock

De gemiddelde spaarquote in de achttien eurolanden bedroeg in het vierde kwartaal 13,0 procent, tegenover 12,8 procent in het kwartaal daarvoor. De spaarquote is het percentage van het vrij beschikbare inkomen dat een huishouden opspaart.

Vergeleken met een paar jaar terug is de stand van de graadmeter overigens nog vrij laag. In 2009 lag de spaarquote nog rond de 15 procent.

Het statistiekbureau houdt ook bij hoeveel geld huishoudens gemiddeld in de economie pompen, bijvoorbeeld door de aankoop en renovatie van hun woning. De zogenaamde investeringsquote bleef nagenoeg onveranderd op 8,2 procent.

Ook de bedrijfsinvesteringen bleven in het vierde kwartaal ongeveer op hetzelfde niveau als in de voorgaande driemaandsperiode, blijkt uit de cijfers. De investeringsquote voor bedrijven kwam uit op 21,9 procent. Hier gaat het om de investeringen in bijvoorbeeld gebouwen en machines afgezet tegen de toegevoegde waarde.

Eurostat geeft geen specifieke details over de afzonderlijke eurolanden. Gegevens over Litouwen, dat pas sinds begin dit jaar een euroland is, zijn nog niet in deze cijfers meegenomen.

spaarquote eurozone

spaarquote eurozone © eurostat

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners