Europa zet licht op groen voor 10 miljard euro steun aan Griekse banken

03/09/10 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Bron: Trends

De Europese Commissie (EC) heeft vrijdag het startschot gegeven voor het financieel stabiliteitsfonds (FSF) van10 miljard euro dat bestemd is voor de noodlijdende Griekse banken.

Europa zet licht op groen voor 10 miljard euro steun aan Griekse banken

© EU-commissaris voor concurrentie Joaquin Almunia (foto belga)

Het fonds werd al in mei beloofd, maar de Commissie moest eerst nog nakijken of de verdeling wel in overeenstemming was met de Europese regels.

"Ik ben verheugd dat de voorwaarden waartegen Griekenland beroep kan doen op het fonds, in lijn liggen met de regels voor steun aan de financiële sector", verklaart eurocommissaris Joaquín Almunia in een reactie. Die regels bestaan erin dat staatssteun nooit oneerlijke concurrentie op de markt meebrengt.

Hoewel de Griekse banken voldoen aan de Europese voorwaarden kunnen ze op dit moment evenwel niet onvoorwaardelijk over het toegekende bedrag beschikken. In principe moeten alle banken die steun ontvangen bij de Commissie een herstructureringsplan indienen. Bovendien mogen ze hun aandeelhouders geen dividenden uitkeren.

Het reddingsplan loopt tot 31 december 2010, terwijl het stabiliteitsfonds normaal gezien geldig blijft tot midden 2017. Staatssteun die wordt toegekend in het kader van de crisis, wordt elke zes maanden gëvalueerd om de evolutie van de financiële markten in rekening te kunnen brengen.

Lees meer over:

Onze partners