Europa wil kernkapitaalratio banken verhogen (video)

12/10/11 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Bron: Trends

De European Banking Authority (EBA) wil dat de Europese banken hun kernkapitaalratio optrekken tot 9 procent. Europees Commissievoorziiter Barroso volgt dat spoor. + video Kanaal Z

Volgens een bericht in de Financial Times leidt een hogere kernkapitaalratio van 9 procent voor tientallen banken tot een kapitaalronde ter waarde van 275 miljard euro. De zogenaamde 'core Tier-1-ratio' geeft de solvabiliteitsgraad van een bank weer.

Binnen het bestuur van de EBA is er evenwel nog geen eensgezindheid over de geplande maatregel, zodat het wachten wordt tot de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën op 23 oktober vooraleer de uiteindelijke beslissing valt. Analisten lieten overigens eerder al verstaan dat ze rekening hielden met een kernkapitaalratio van 6 tot 7 procent. Als de EBA erin slaagt de maatregel door te drukken, zouden de banken 6 tot 9 maanden de tijd krijgen om orde op zaken te stellen.

Dat de EBA de druk opvoert, heeft te maken met de nervositeit op de financiële markten. Die is het onder meer gevolg van het opsplitsen van Dexia en de problemen met Deutsche Bank en de Oostenrijkse Erste Bank, die afstevent op 1 miljard euro verlies. Door de heisa op de markten parkeren de banken liever hun geld aan het loket van de Europese Centrale Bank dan het aan elkaar te lenen. Maandag kreeg de ECB maar liefst 269 miljard euro in kas, het hoogste bedrag sinds juni 2010.

Ook Barroso wil sterkere kapitaalbuffer voor banken

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso riep woensdag in het Europees parlement op tot een dringende herkapitalisering van de banken. In zijn toespraak volgde Barroso het spoor van de EBA, al kleefde hij geen percentage op de wenselijke kapitaalratio van de banken.

De bevoegde toezichthouders moeten er volgens de voorzitter in ieder geval op toezien dat een 'aanzienlijk hogere kapitaalratio' als maatstaf gehanteerd wordt bij het beoordelen van de banken. De recente stresstests van juli 2011 bleken namelijk niet streng genoeg om de sterkte van de kapitaalbuffers van de banken te meten. Barroso stelde in zijn toespraak voor dat de 'betrokken banken' geen bonussen of dividenden uitkeren, zolang ze niet grondig geherkapitaliseerd zijn.

Meer vaart achter noodfonds

Barroso wil ook meer vaart achter het permanente noodfonds ESM, dat in de plaats van het tijdelijke fonds EFSF komt. Oorspronkelijk was de lancering gepland in 2013, maar Barroso mikt nu op 2012. Op dit moment kan het hudiige noodfonds niet worden uitgebreid tot 440 miljard euro, omdat politieke onrust in Slowakije roet in het eten gooit. (BO)

Lees meer over:

Onze partners