Europa verwacht iets meer groei in 2011

01/03/11 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Bron: Trends

De Europese Commissie verwacht in de eurozone dit jaar een toename van het bbp met 1,6 procent. Dat is 0,1 procent meer in vergelijking met de prognoses van 2010.

Europa verwacht iets meer groei in 2011

© belga

Voor de volledige Europese Unie ziet de Commissie in 2011 een economische groei met 1,8 procent. Dat is eveneens 0,1 procent beter dan de prognoses van het najaar 2010.

De Commissie ziet het economische herstel doorzetten dankzij de uitvoer en een grotere binnenlandse vraag. De prognoses van de Commissie zijn gebaseerd op voorspellingen voor de zeven grootste economieën. Daaruit blijkt wel dat het herstel nog steeds ongelijkmatig is verspreid over de eurozone.

Duitsland blijft koploper met een verwachte groei van 2,4 procent, terwijl Spanje genoegen moet nemen met slechts 0,8 procent. Het Europese sociale model vereist een toename van het bbp met 2 procent .

De Commissie liet dinsdag verstaan dat de evolutie van de inflatie op de voet gevolgd wordt. In vergelijking met de prognose van vorig najaar zou de inflatie op jaarbasis in de eurozone dit jaar met 0,4 procent stijgen tot gemiddeld 2,2 procent. Ondanks die toename verwacht de Commissie dat de inflatie tegen het einde van het jaar opnieuw rond twee procent zal zweven. Dat is het streefcijfer van de Europese Centrale Bank (ECB).

Lees meer over:

Onze partners