Europa start doorlichting Griekenland

22/02/10 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

Bron: Trends

Financiële experts van de EU zijn maandag gestart met de doorlichting van euro-lidstaat Griekenland. Ook experts van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nemen deel aan de doorlichting, aldus Griekse media.

Europa start doorlichting Griekenland

© Belga

De experten gaan na of Griekenland met de aangekondigde besparingsmaatregelen in staat is het tekort van ongeveer 13 procent onder de door het stabiliteitspact gevraagde norm van 3 procent te brengen. De experten leggen begin maart hun bevindingen voor aan de Europese commissie. Mogelijk wil Europa dan verdere besparingsmaatregelen beslissen.

In 2010 zou het begrotingstekort met 4 procentpunt moeten dalen naar 8,7 procent. En in 2012 moet het tekort gereduceerd zijn tot 3 procent, toegelaten onder de zogenaamde Maastricht-norm.

De Griekse premier Giorgos Papandreou zegt intussen dat zijn land geen schuldovername verwacht. Er wordt wel gerekend op politieke ondersteuning voor gunstige kredieten. "We willen geen bail-out. Wat we verwachten is dat we kunnen geld lenen aan dezelfde condities (als financieel sterkere EU-landen)", zei hij aan de BBC.

Het is niet duidelijk of onder die hulp bilaterale kredieten of waarborgen van sterkere EU-landen moet worden verstaan.

Onze partners