Eurogroep raakt het eens over permanent steunmechanisme

16/04/10 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Bron: Trends

De ministers van Financiën van de 16 landen waar met de euro betaald wordt, zijn het eens geraakt over de oprichting van een permanent steunmechanisme voor lidstaten in moeilijkheden. Dat heeft de voorzitter van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker vrijdag aangegeven.

"We zijn het eens geraakt dat het noodzakelijk is om een permanent crisismechanisme op te zetten", stelde Juncker in Madrid, na afloop van een informele ontmoeting met de betrokken ministers van Financiën.

Het was eurocommissaris voor Europese Zaken Olli Rehn die het voorstel woensdag lanceerde, nadat de eurolanden het zondag al waren eens geraakt over bilaterale leningen aan het noodlijdende Griekenland. Ze spraken af om samen tot 30 miljard euro te verzekeren, bovenop de 15 miljard die het Internationaal Muntfonds (IMF) zou leveren.

Juncker benadrukte vrijdag dat Athene nog geen enkele vraag om steun heeft overgemaakt. Hij bevestigde daarmee dat de Griekse brief die donderdag werd verstuurd slechts een vraag om bijkomende uitleg inhield, geen activering van de beloofde fondsen.

Onze partners