Euro herstelt van ochtendkater

17/05/10 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

Bron: Trends

De euro is maandagochtend weggezakt naar zijn laagste niveau tegenover de Amerikaanse dollar in vier jaar tijd. Omstreeks 4.30u was de euro nog 1,2243 dollar waard. In de namiddag herstelde de euro van de ochtendval. De Luxemburgse premier Juncker is alvast niet ongerust over de waarde van de eenheidsmunt.

Euro herstelt van ochtendkater

© Epa

Maandagmorgen zakte de euro tot het laagste peil sinds april 2006, toen de Europese eenheidsmunt op 1,2219 dollar genoteerd stond. Later op de handelsdag klimt de koers van de euro weer hoger tot 1,2360 en komt zo weer het peil van eind vorige week. Vrijdagavond was 1 euro 1,2365 dollar waard.

De lage koers van de euro maandagmorgen was het gevolg van de aanhoudende bezorgdheid over de financiële problemen in de eurozone. Beleggers maken zich ongerust over de hoge schuldgraad van verschillende landen in de eurozone.

"De markten fixeren zich op de zware saneringen die de meeste landen in EU te wachten staat en de impact dat zal hebben op de economie van de eurozone", verduidelijkte een analist aan het persagentschap Bloomberg.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker maakt zich alvast geen zorgen over de huidige waarde van de euro, maar laat wel zijn ongerustheid blijken over de snelle neergang van de koers van de eenheidsmunt. Juncker zei maandag - voor aanvang van de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone - dat een lagere koers de export bevordert maar tegelijkertijd een negatieve invloed heeft op de energieprijzen. Op die manier zou de inflatie kunnen toenemen.

Onze partners