“Er staan 20 magere jaren voor de deur”

Stan Beckers vindt het onbegonnen werk om de markten te timen en koopt voor zichzelf indexfondsen voor de lange termijn. Het zijn nederige bekentenissen van een topbelegger die al 30 jaar overleeft in de Londense City en vandaag voor Blackrock een aandelenfonds van 25 miljard dollar beheert. Met de computer en zonder buikgevoel.

De materie van Stan Beckers is beleggen. De Limburger uit Tessenderlo werkt als sinds 1983 in de Londense city, het Mekka van financieel Europa. Vandaag beheert Stan Beckers een portefeuille aandelen van 25 miljard dollar als hoofd van de afdeling wetenschappelijk aandelenbeheer Europa van vermogensbeheerder Blackrock.

Als professional heeft hij voor de particuliere belegger de volgende tips: “Als je op lange termijn een extra appeltje voor de dorst wil, beleg dan ook in aandelen. Gegeven een horizon van 10 tot vijftien jaar, en gegeven een gediversifieerde portefeuille, zal je met een “koop en hoop-strategie” altijd geld verdienen. Persoonlijk koop ik indexfondsen voor de lange termijn. Dan moet ik me ook niet te veel bezig houden met mijn eigen portefeuille. Maar een beurscorrectie zoals de jongste weken, neen, dat went nooit. En laat me een fabeltje uit de wereld helpen. Succesvol beleggen heeft niets met IQ te maken. Als het dat maar was, dan zouden er veel meer succesvolle beleggers zijn dan er in de praktijk echt zijn. Ik denk dat die correlatie eerder negatief dan positief is. (lacht)”

U doet voor Blackrock aan wetenschappelijk aandelenbeheer. Wat houdt dat precies in?
Beckers: “We selecteren met een team van 20 mensen aandelen op basis van een kwantitatieve aanpak. Wij bouwen modellen, en die modellen vertellen ons dan hoe onze portefeuille dagelijks moet aangepast worden. De computer is de baas, maar die computer is natuurlijk maar zo dom of zo slim als de input die hij gekregen heeft. Die modellen zijn niet overdreven ingewikkeld. Het is geen zwarte doos. Een typisch model bestaat uit 35 criteria om de aantrekkelijkheid van een aandeel in te schatten. Het gaat om drie types van criteria: value (wat is de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke waarde?), kwaliteit (wordt het bedrijf goed geleid?) en sentiment (hoe kijken andere beleggers naar het aandeel?). We bevragen ook elke maand 1000 analisten naar hun vooruitzichten, en we enquêteren de beursgenoteerde bedrijven op kwartaalbasis. Dat levert ons informatie op die mogelijk nog niet in de koersen vervat zit. We kunnen dat omdat we met Blackrock 2000 miljard dollar beheren en ieders tegenpartij zijn. We zijn ook een grote aandeelhouder van bijna alle bedrijven. We zijn groot en dat voordeel spelen we uit.”

De overheden gaan de schuldencrisis te lijf door nog meer schulden te maken. Zal dit op een dag slecht aflopen? Beckers: “Helemaal faliekant aflopen zal het niet. Dat kan niet, omdat de overheden voldoende macht hebben om de problemen op te lossen. Maar des te langer ze de zaak laten aanmodderen, des te duurder de oplossing wordt. Op dit ogenblik hebben we de problemen alleen nog maar voor ons uitgeschoven. Politici hebben het zichzelf ook niet gemakkelijk gemaakt door niet kordaat genoeg op te treden. Het gaat met mondjesmaat, schoorvoetend en aarzelend. Dat boezemt de markten schrik in. Als het vertrouwen in de politiek terug komt, dan zal de situatie wat opklaren.”

Hoe ziet een structurele oplossing eruit? Beckers: “De belastingbetaler die vroeg of laat die schulden aflost, via hogere belastingen, of via inflatie, of via een combinatie van de twee. Uiteindelijk zullen we betalen. Er zijn geen andere oplossingen. Langzaam aan komen we tot het besef dat we de voorbije 20 jaar boven onze stand geleefd hebben. Na de 20 vette jaren staan nu wellicht 20 magere jaren voor de deur. De overheidsschulden, de excessieve private schulden, de pensioenschulden, dat komt allemaal op ons af. Dat wordt schoorvoetend erkend, maar het besef is nog niet helemaal doorgedrongen.”

Wat bedoelt u precies met magere jaren: jaren van trage groei of van aanhoudende recessie?
Beckers: “Zeker geen 20 jaar recessie. Maar de economische groei zal trager zijn dan de voorbije 20 jaar.

An Goovaerts en Daan Killemaes

Het volledige interview met Stan Beckers leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content