'Er komen meer banken zoals Dexia in de problemen'

07/10/11 om 08:35 - Bijgewerkt om 08:35

Bron: Trends

Dat zegt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte in Z-Talk Goossens. Etienne de Callataÿ, hoofdeconoom van Bank Degroof, treedt hem daarin bij.

Dat zegt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte in Z-Talk Goossens. Etienne de Callataÿ, hoofdeconoom van Bank Degroof, treedt hem daarin bij. "We krijgen opnieuw een grote reddingsoperatie zoals enkele jaren geleden, waarbij er wellicht gedeeltelijke nationaliseringen van banken komen," luidt het.

Vanden Houte is ervan overtuigd dat een groot aantal banken geherkapitaliseerd moet worden. Maar het bedrag tot 200 miljard euro dat het IMF er op kleeft, relativeert hij.

"De banken waren enkele jaren geleden minder gekapitaliseerd, en dat is intussen gelukkig verbeterd. Het IMF houdt rekening met de zogenaamde CDS, de credit default swaps, dat is de verzekeringspremie die beleggers betalen om zich in te dekken tegen een wanbetaling. Die risicopremies zitten in een markt die erg aan overdrijving is blootgesteld. Het IMF gaat verliezen van deze CDS-producten op basis van paniekscenario's berekenen."

Wel geeft Vanden Houte toe dat het risico op faillissementen is vergroot ten opzichte van een paar jaar geleden. "We moeten vrezen voor grote problemen, in België of in andere landen.", horen we bij De Callataÿ.

Bekijk hier de quote

Beiden bevestigen overigens dat er "veel spaarders" in paniek raken en bij hun financiële instelling klant worden. (VG)

Etienne de Callataÿ en Peter Vanden Houte blikken in deze uitzending van Z-Talk Goossens ook vooruit naar het jaar 2012. Komen we volgend jaar in een recessie terecht? Moet er nog een grote correctie komen op de aandelenmarkten? Wat is op dit ogenblik een veilige belegging? En zullen we het in de toekomst voorgoed met minder welvaart moeten stellen? Vanaf morgen 11 uur op Kanaal Z in de weekendlus of bekijk de integrale uitzending online.

Lees meer over:

Onze partners