Eigen belastingen eerst in Verenigde Staten

© reuters
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De focus van de OESO bij de start van de aanpak van agressieve belastingpraktijken op de G20 in Moskou lag op de aanpak van belastingparadijzen, maar is bij de OESO-lidstaten vandaag vooral gericht op de bescherming van de eigen belastinginkomsten. Ook de VS bekijken het fiscale project van de OESO op de eerste plaats ‘als een middel om de eigen belastbare basis te vergroten’.

Dat zei de Amerikaanse viceminister van Financiën Robert Stack op een symposium van het American Tax Policy Institute’s in Washington.

De OESO legt zich toe op het Base Erosion and Profit Shifting-project (BEPS), dat wil vermijden dat de belastbare basis van landen wordt aangetast door het geschuif van winsten van het ene land naar landen met een lage belasting. De OESO viseerde bedrijven zoals Amazon en Google, die hun winsten uit hun Europese operaties onderbrachten in belastingparadijzen zoals Ierland. Europese lidstaten hebben geen vat op die winsten en de Amerikaanse fiscus maalt er niet om, want belast enkel winsten op de thuisbasis.

Robert Stack wil vermijden dat de OESO-regels ten koste gaan van de Amerikaanse overheid, die daarom eigen fiscale beschermingsmaatregelen uitwerkt. “Onze voorstellen hebben tot doel onze belastbare basis te beschermen”, klonk het op het symposium, waarover de experts van Taxanalysis verslag over uitbrachten.

Stack verwees ook naar het Verenigd Koninkrijk en Australië, die, los van de OESO, eigen regels tegen belastingontwijking uitwerkten. Volgens de politicus mankt de samenwerking tussen de landen tegen agressieve belastingontwijking. “Landen nemen van BEPS wat ze willen en bewegen dan in de richting die hen het best uitkomt”, zei hij.

Elk voor zich

Isabel Verlinden, die bij PwC wereldwijd de Transfer Pricing Services leidt, is niet verbaasd door de houding van Stack. “BEPS zou aanvankelijk wereldwijd fiscale regels harmoniseren om agressieve belastingontwijking te bestraffen. Dat bleek niet mogelijk. Nu is het elk voor zich. Het Verenigd Koninkrijk omarmt investeerders in Londen met fiscale gunsten, maar schiet met scherp op ondernemingen die winsten verschuiven naar het buitenland. Frankrijk en Duitsland verzetten zich tegen Amerikaanse internetondernemingen die hun Europese winsten fiscaal voordelig in Ierland wegsteken. Stack heeft al eerder gewaarschuwd dat Europese landen niet moeten denken dat zij na het afsluiten van de Ierland-route die inkomsten kunnen binnenrijven, want die komen volgens hem de VS toe. Wat met BEPS begon als een mooi harmoniseringsverhaal, is uitgemond in het opdrijven fiscale concurrentie.”

Deze fiscale versnippering zal volgens haar leiden tot meer mogelijkheden om belastingen te ontwijken. “Als de Europese Unie geen fiscale harmonisering kan doorvoeren, moet het de multinationals niet kwalijk nemen als ze via de uitzonderingsregimes op een legale manier de belastingen optimaliseren”, aldus Verlinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content