Eén Belg op twee vreest daling koopkracht in 2012

03/01/12 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Bron: Trends

De Vlaming (52,2 procent) blijft daarbij iets optimistischer dan de Waal (60,2).

Eén Belg op twee vreest daling koopkracht in 2012

© Reuters

Ruim de helft van de Belgen vreest dat hun koopkracht dit jaar zal afnemen. De Vlaming (52,2 procent) blijft daarbij iets optimistischer dan de Waal (60,2). Dat blijkt uit een ondervraging van handelsfederatie Comeos bij 4.000 Belgen.

Comeos stelt vast dat de koopjes, die vandaag starten, als oplossing gezien worden voor de crisis, en dat steeds meer Belgen hun aankopen tot de koopjesperiode uitstellen. Bijna één Belg op vijf (18 procent) denkt bovendien tijdens deze koopjesperiode meer te zullen uitgeven dan vorig jaar.

Het is volgens woordvoerder Peter Vandenberghe vooral de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar die op grote kortingen rekent en van plan is om met minder geld toch meer in huis te halen. Bij de 50-plussers neemt de interesse voor de koopjes volgens Vandenberghe af.

Voorbereiding

Opvallend tot slot is volgens Comeos dat de Belg zich steeds beter op de koopjes voorbereidt. Zo worden de dagen voor de koopjes kledingstukken al gekeurd en gepast.

"Maar het verkennen gebeurt ook online. Vooral jongeren zoeken hun ding via webwinkels, om het dan in de winkel te gaan passen en kopen", besluit Vandenberghe. (Belga/KVDA)

Onze partners