Economische groei eurozone valt bijna stil

06/09/11 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Bron: Trends

De economische groei in de eurozone is in het tweede kwartaal tegenover het eerste kwartaal zoals verwacht vertraagd tot +0,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie (EU).

Economische groei eurozone valt bijna stil

© belga

De groeivertraging geldt zowel voor de 27 landen van de Europese Unie als voor de 17 van de eurozone.

Ons land presteert met een groei van 0,7 procent in het tweede kwartaal boven het gemiddelde. Enkel Slowakije (+0,9 procent) en Oostenrijk (+1,0 procent) doen beter.

Duitsland noteert als motor van Europa een beperkte groei van 0,1 procent in het tweede kwartaal. Frankrijk en Portugal kijken zelfs aan tegen een nulgroei.

In het eerste kwartaal nam het bbp (bruto binnenlands product) van de eurozone nog toe met 0,8 procent. In het tweede kwartaal van 2010 boekte de eurozone een groei van 1,7 procent. Volgens bepaalde analisten wijzen de recente cijfers op een mogelijke recessie.

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde begin augustus aan de belangrijkste rentevoet te handhaven op 1,5 procent. Mogelijk komt daar de volgende maanden door de teleurstellende groeicijfers verandering in en wordt de rente alsnog verlaagd.

Lees meer over:

Onze partners