Economische groei eurozone in tweede kwartaal overtreft verwachtingen

08/09/15 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

Bron: Trends

Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,4 procent toegenomen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat is hoger dan oorspronkelijk verwacht.

Economische groei eurozone in tweede kwartaal overtreft verwachtingen

© reuters

Bij een eerste raming medio augustus ging het Europese statistiekbureau Eurostat nog uit van +0,3 procent. Dat is nu 0,1 procentpunt hoger.

Ook voor de hele eurozone staat 0,4 procent groei in de periode april-juni in de tabellen, een cijfer dat ongewijzigd blijft, zo meldt Eurostat.

De cijfers voor het eerste kwartaal werden eveneens herzien. Tot nu toe was er sprake van 0,4 procent groei, maar dat wordt opgetrokken naar 0,5 procent, zowel in de eurozone als de EU.

Gemiddelde prestatie België

In alle lidstaten was er groei in het tweede kwartaal, op Frankrijk na waar de economie ter plaatse trappelde. De grootste groei was er in Letland (1,2%); Malta(+1,1%) en Tsjechië, Spanje en Zweden (+1%).

België zit met 0,4 procent groei pal op het gemiddelde. Duitsland presteerde gemiddeld (0,4%), Italië (+0,3%) en Nederland (+0,1%) slechter. De Britse economie deed het beter dan gemiddeld met 0,7 procent groei. Voor Griekenland tot slot, werd 0,9 procent opgetekend.

Vorige week heeft Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank de groeiverwachtingen van de eurozone bijgesteld van 1,5 naar 1,4 procent. Hij uitte daarbij zijn bezorgheden over de zwakke economische groei in de groeilanden zoals China. Hij vreest onder meer voor een negatieve impact op de export van de lidstaten.

IMF-topvrouw Christine Lagarde liet donderdag optekenen dat de ECB er goed aan zou doen om het steunprogramma, dat onder meer bestaat uit het opkopen van staatsobligaties (QE), te verruimen. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners