Economie VS draait op laag toerental

27/08/10 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Bron: Trends

De Amerikaanse economie groeit in het tweede kwartaal met 1,6 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit een tweede raming van het Amerikaanse ministerie van Handel. Die tweede raming blijkt minder slecht dan gevreesd, maar legt meteen ook de pijnpunten van de groeivertraging van de grootste economie ter wereld bloot.

Economie VS draait op laag toerental

© belga

Het Amerikaanse ministerie van handel hield bij een eerste raming rekening met een groei van 2,4 procent . Het uiteindelijke groeipercentage ligt daar met 1,6 procent ver onder, maar bevindt zich wel boven de 1,4 procent die de analisten hadden vooropgesteld.

Belangrijkste conclusie blijft dat de groei in het tweede kwartaal aanzienlijk afwijkt van de 3,7 procent groei in het eerste kwartaal. Belangrijkste oorzaak van de vertraging van het economisch herstel is het tegenvallend exportcijfer van + 9,1 procent in vergelijking met de + 32,4 procent van dat van de import.

Consumentenvertrouwen

Met het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie is het deze maand niet veel beter gesteld. Uit de Michigan-index, die dat vertouwen meet, blijkt vrijdag dat het consumentenvertrouwen in de VS in augustus afklokt op 68,9 in vergelijking met 67,8 in juli. Analisten gepolst door Bloomberg hielden rekening met een index van 69,6.

Bernanke

Ondanks de teleurstellende macro-economische cijfers houdt Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), vast aan een remonte van het economisch herstel. Tijdens een jaarlijks symposium in Wyoming verklaarde de Fed-voorzitter bereid te zijn in te grijpen als de vertraging van de economische groei aanhoudt. De groei is vertraagd en het herstel is nog niet voltooid, maar in 2011 zou het herstel opnieuw aantrekken, luidt het.

Het volledige rapport van het ministerie van Handel vindt u hier

Lees meer over:

Onze partners