ECB-voorzitter Draghi vraagt nog even geduld tot december

© reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt haar kruit droog tot in december, blijkt uit een toelichting van voorzitter Mario Draghi.

De ECB koopt momenteel maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op bij financiële instellingen, in een poging de inflatie in de eurolanden te stimuleren. Dat programma loopt in ieder geval tot september volgend jaar, maar kan worden uitgebreid of verlengd als dat nodig is, zei Draghi donderdag in een toelichting bij het rentebesluit.

Draghi waarschuwde dat de risico’s voor het economische herstel in de eurozone nog altijd groot zijn. Hij benadrukte verscheiende keren tijdens zijn toelichting dat de ECB geen afwachtende houding aanneemt, maar bereid is verder in te grijpen. Daarbij wordt zeer scherp gelet op de inflatie, die vorige maand weer onder het nulpunt is gedaald en de komende tijd waarschijnlijk zeer laag blijft.

De ECB mikt met zijn monetaire beleid op een inflatie van iets minder dan 2 procent.

Wachten tot december

De ECB komt in december met nieuwe ramingen voor onder meer de inflatie. Als daaruit blijkt dat het beeld voor de prijzen en de economische groei sterk is gewijzigd, dan zal de centrale bank zijn beleid daarop aanpassen, stelde Draghi.

Eerder op de dag besloot de ECB, zoals verwacht, de rentetarieven in de eurozone niet te wijzigen. De ECB houdt het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, op 0,05 procent. Daarbij werd wel de optie besproken om het depositotarief verder te verlagen. Die rente staat sinds september vorig jaar op min 0,2 procent, wat betekent dat banken geld moeten bijleggen als ze middelen stallen bij de ECB. De centrale bank hoopt daarmee de kredietverlening in de eurolanden vooruit te helpen.

Draghi liet ook nog weten dat diverse ECB-bestuurders donderdag al aanstuurden op extra maatregelen. Daarbij werd een hele reeks aan instrumenten besproken, waarvan de mogelijke effecten nog verder worden bestudeerd. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content