ECB-voorzitter Draghi verwacht nog dit jaar licht economisch herstel

© Reuters

ECB-voorzitter Draghi verwacht tegen het eind van dit jaar geleidelijk economisch herstel in de de eurozone. Dat zei Draghi maandag in Shanghai.

ECB-voorzitter Draghi verwacht tegen het eind van dit jaar geleidelijk economisch herstel in de de eurozone. Dat zei Draghi maandag in Shanghai.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), verwacht dat de economische situatie in de eurozone nog voor het einde van het jaar geleidelijk – ‘gradual recovery’ – zal verbeteren.

Dat herstel zou volgens Draghi in de eerste plaats te danken zijn aan het soepele monetaire beleid van de centrale bank. “De economische situatie in de eurozone blijft moeilijk, maar er zijn signalen van een mogelijke stabilisering. Daarbij mikken we op een graduele heropleving van de economie nog voor het einde van het jaar”, aldus de de ECB-voorzitter.

De ECB verlaagde de basisrente in mei tot een nieuw laagterecord van 0,5 procent, terwijl de inflatie in de eurozone steeg van 1,2 procent in april tot 1,4 procent in mei. Dat inflatiecijfer ligt nog ver onder het streefdoel – van (net onder de) 2 procent – dat de centrale bank hanteert. Draghi zei in een toelichting bij het rentebeleid opnieuw in te grijpen mocht dat wenselijk zijn. Donderdag zal na de bijeenkomst van de ECB blijken of er nieuwe stimulusmaatregelen volgen.

Maandag in Shanghai verdedigde Draghi nadrukkelijk het inkoopprogramma (OMT), waarmee de centrale bank grote hoeveelheden staatspapier van crisislanden zoals Spanje of Italië opkoopt om die landen te helpen bij hun financiering. De kritiek als zou een inkooprogramma van staatsobligaties de hervormingsplannen van de betrokken landen minder dringend maken, wordt door de ECB-voorzitter van de hand gewezen.

Volgens Draghi heeft de bereidheid van de ECB om obligaties van probleemlanden op te kopen de financiële markten gerustgesteld, waardoor regeringen meer ademruimte hebben gekregen om hun begrotingsdoelstellingen bij te sturen. Tegelijk drong Draghi er bij de regeringen op aan hun hervormingsplannen onverminderd voort te zetten om ‘vertrouwen te wekken’.

Dat Draghi het inkoopprogramma nadrukkelijk verdedigt, is niet toevallig. Volgende week buigt het Grontwettelijk Hof van Duitsland zich namelijk over dat inkoopprogramma (OMT). Het is niemand minder dan Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank, die het beleid van de ECB openlijk ter discussie stelt en voor de rechter daagt.(Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content