ECB verdubbelt aankoop staatsobligaties

07/11/11 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

Bron: Trends

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de aankoop van obligaties van eurolanden vorige week fors opgevoerd.

ECB verdubbelt aankoop staatsobligaties

© belga

Afgelopen week werd voor 9,5 miljard euro staatspapier van de zwakke leerlingen van de euroklas aangekocht. Een week daarvoor werd voor 4 miljard euro staatspapier aangekocht.

De 9,5 miljard euro van vorige week is het hoogste bedrag op weekbasis sinds halfweg september 2011, en brengt het totale bedrag dat de ECB spendeerde aan staatsobligaties op 183,5 miljard euro. Het ligt voor de hand dat de ECB zich vooral richt op Italiaans en Spaans schuldpapier.

Vooral de rente op Italiaans staatspapier schoot vorige week de hoogte in, en dat is maandag niet anders. Maandag klom de rente op tienjarige obligaties al meteen tot 6,68 procent, het hoogste peil sinds de invoering van de euro.

Eind oktober werd de Fransman Jean-Claude Trichet als voorzitter van de ECB opgevolgd door de Italiaan Mario Draghi. Draghi, die eerlang bekendstond als een tegenstander van de aankoopwoede van staatspapier van noodlijdende landen, verklaarde bij zijn eerste rentebesluit dat het aankoopprogramma tijdelijk blijft en beperkt in omvang. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners