ECB slaat weer staatspapier in

04/08/11 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

Bron: Trends

Voorzitter Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) liet woensdag verstaan opnieuw staatsobligaties aan te kopen om noodlijdende eurolanden te helpen. De rente blijft zoals verwacht op 1,50 procent.

ECB slaat weer staatspapier in

© belga

Dat de rente onveranderd blijft komt niet als een verrassing, rekening houdend met de aanhoudende schuldencrisis en de moeilijke situatie waarin Spanje en Italië zich momenteel bevinden.

In juni werd de rente wel nog verhoogd met 0,25 procent. Een hogere rente maakt lenen duurder, en zou dus het zwakke economische herstel kunnen afremmen. Een renteverhoging wordt wel algemeen beschouwd als een belangrijk wapen tegen een oplopende inflatie. Precies om de inflatie af te remmen, houden analisten er rekening mee dat de rente voor het einde van het jaar nog een keer wordt verhoogd.

In een toelichting bij het rentebesluit liet voorzitter Jean-Claude Trichet donderdag verstaan dat de ECB opnieuw staatspapier gaat inslaan. De voorbije maanden lagen de aankopen van overheidsobligaties zo goed als stil. Met de maatregel hoopt de centrale bank de druk op Spaans en Italiaans staatspapier te verlichten. Beide landen kampen met hoge schulden en zware economische problemen, en zagen de rente die ze moeten betalen om zich te herfinancieren de voorbije dagen fors oplopen.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg heeft de ECB donderdag al Portugees en Iers staatspapier gekocht. Beide landen, samen met Griekenland, doen een beroep op internationale steun om zich te herfinancieren. De ECB beschikt intussen al over 74 miljard euro aan staatsobligaties.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners