ECB handhaaft rente

© belga

De Europese Centrale Bank (ECB) sleutelt niet aan de lage rentetarieven.

De Europese Centrale Bank laat het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 0 procent, het historisch lage peil niveau dat al sinds maart 2016 aangehouden wordt. Het gaat om de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB.

Voorts blijft de depositorente ongewijzigd op -0,4 procent, wat betekent dat een bank moet betalen wanneer ze zelf geld stalt bij de ECB.

Het ECB-bestuur verwacht nog steeds dat de rentestanden nog een langere periode ongewijzigd zullen blijven op het huidige lage peil, tot ruim na de periode van het opkoopprogramma (QE).

De Europese Centrale Bank geeft donderdag verder geen aanwijzingen over een mogelijke verstrenging van dat monetair beleid.

Het opkoopprogramma van 30 miljard euro per maand voor obligaties en ander schuldpapier blijft dus tot minstens eind september in voege en langer indien nodig.

Bovendien laat de ECB nog steeds de optie open om het programma opnieuw op te drijven, zowel qua duur als bedrag, indien de vooruitzichten minder gunstig worden.

Eind oktober 2017 werd al de halvering van het opkoopprogramma van 60 naar 30 miljard euro vanaf januari aangekondigd, tot minstens september 2018.

De recente versterking van de euro ten opzichte van de dollar zorgt voor kopzorgen bij de Europese Centrale Bank (ECB). “De huidige wisselkoersvolatiliteit zorgt voor een bron van onzekerheid, die nauwe opvolging vergt”, zei ECB-voorzitter Mario Draghi donderdag in zijn toespraak na het rentebesluit.

De euro staat op zijn hoogste niveau in ruim drie jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Een sterkere euro zorgt ervoor dat producten van Europese bedrijven duurder worden op de wereldmarkten. Dat kan gevolgen hebben voor de export en dus de economische groei afremmen. Tegelijk wordt import goedkoper, waardoor de inflatie gedrukt wordt.

Het is dan voor de ECB moeilijker om haar inflatiedoelstelling van om en bij de 2 procent te bereiken.

Lees ook: ‘De rente-ontwikkeling wordt dit jaar een belangrijk thema op de financiële markten’

Partner Content