"ECB dreigt 'bad bank' te worden"

12/01/11 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Bron: Trends

"Indien de Europese Centrale Bank slecht staatspapier blijft opkopen, wordt ze nog een bad bank." Dat zegt de Duitse professor Markus Kerber, die voor het grondwettelijk hof van zijn land strijdt tegen de euro.

"ECB dreigt 'bad bank' te worden"

© belga

De man was woensdag in Brussel. Hij diende samen met 49 landgenoten een klacht in bij het hoogste Duitse rechtscollege. Hij wil een antwoord op zijn stelling dat het Europees monetair beleid strijdig is met de Duitse grondwet en indruist tegen de Europese regels.

Hij viseert in het bijzonder de Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Franse voorzitter van de ECB, de "arrogante" Jean-Claude Trichet.

"De ECB helpt Griekenland uit zijn leningnood en speelt brandweerman voor falende Ierse banken. Dat kan niet. Bovendien gebeurt dit alles zo ondoorzichtig. Daar moet controle op komen", fulmineert de Duitser.

Naar grondwettelijk hof tegen Portugal

Kerber overweegt naar het grondwettelijk hof te stappen om te verhinderen dat de Duitse regering akkoord gaat met een hulppakket voor Portugal. Hij vindt dat het Zuid-Europese land het best gediend is door de eurozone te verlaten, terug te keren naar de Portugese escudo en die te devalueren. Europa moet de kosten daarvan helpen opvangen.

De Duitser voorspelt dat de euro niet zal werken zoals de constructie is opgebouwd. Voor hem moeten landen uit het systeem kunnen stappen en moeten er zware sancties komen voor wie in de fout gaat. Sancties zoals het tijdelijk verlies van stemrecht of het niet meer kunnen putten uit de regionale- en structuurfondsen.

"Als de eurozone overleeft, moeten we het geheel herbekijken omdat de groep eurolanden te heterogeen is", meent Kerber.

Boudewijn Vanpeteghem

Lees meer over:

Onze partners