Duurzaam bankieren loont

29/02/12 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Bron: Trends

Triodos Bank is tevreden over haar jaarcijfers van 2011. Duurzaam bankieren staat centraal en dat werpt zijn vruchten af. Met 50.000 klanten toont de bank een groei van 17% ten opzichte van 2010. Triodos wil binnen vijf jaar zichtrekeningen aanbieden.

Duurzaam bankieren loont

© reuters

De nettowinst bedroeg 5,6 miljoen euro in 2011 tegenover 1,5 miljoen het jaar voordien. De bank financierde vorig jaar 350 duurzame energieprojecten. Samen produceerden die groene stroom voor het jaarlijks gebruik van 1,5 miljoen Europese gezinnen.

Eigen profiel

Triodos onderscheidt zich van haar concurrenten door er op te hameren dat 'winst geen doel op zich' is. Een zeer opmerkelijke uitspraak voor een bank. Olivier Marquet, directeur van Triodos Bank België, zegt dat een overname van de bank onmogelijk is. Dit toont de bereidheid aan van het bestuur om haar cliënteel niet in de steek te laten. Marquet bekritiseert de bonussen en de gouden parachutes in de rest van de bankenwereld omdat die 'zwaar bijdroegen tot de bankencrisis.'

Ambitie Triodos haalde vorig jaar bijna 13 miljoen euro kapitaal op. Dit jaar wil het tussen 15 en 25 miljoen euro aantrekken. Voorlopig vervult Triodos vooral de vraag naar kredieten en spaarrekeningen. Het wil binnen vijf jaar ook zichtrekeningen aanbieden. Voor 2012 verwacht de bank haar winst te verhogen.

Ilkan Demir/ StampMedia

Onze partners