Duitsland tempert optimisme

© reuters

Het vertrouwen van Duitse investeerders en analisten in de economie is onverwacht gedaald. Dat blijkt uit de zogenaamde ZEW-index uit Mannheim.

De ZEW-index van het gelijknamige instituut uit het Duitse Mannheim, die peilt naar het investeerdersvertrouwen in de Duitse economie, is gedaald van 61,7 punten in januari tot 55,7 in februari. Dat is het laagste peil sinds november 2013. De score van februari ligt bovendien ver onder de gemiddelde prognose van de Reuters- analisten, die rekening hielden met een ‘status-quo’.

Ook de deelindicator die de prognoses voor de economie in de eurozone peilt, klokte lager af in februari: met -4,8 punten tot 68,5 punten.

Duitse investeerders vrezen dat het economisch herstel in de VS -de grootste economie ter wereld – aan kracht verliest, terwijl de beperkte groeiprognoses van de groeilanden hen op op middellange termijn zorgen baart, luidt het in het ZEW-rapport.

Volgens Clemens Fuest, voorzitter van het ZEW-instituut in Mannheim, mag de daling van de index evenwel niet worden overschat, rekening houdend met het feit dat de meerderheid van investeerders die aan de peiling deelnam relatief optimistisch blijft. Bovendien hebben economen er al voor gewaarschuwd dat de daling van de index niet mag leiden tot al te voorbarige conclusies, aldus Fuest.

Dat is ook de mening van Christian Schulz, senior economist bij Berenberg Bank. “Hoewel de ZEW -index een degelijke reputatie heeft wat het voorspellen van economische keerpunten betreft, wijst de recente terugval nog niet op een wijziging van het economische traject “, zei hij. ” De negatieve factoren zouden van tijdelijke aard moeten zijn. Maar de recente turbulenties in de groeilanden hebben het optimisme van januari wel schade toegebracht, ” voegde hij eraan toe .

Behalve de toenemende onzekerheid als gevolg van de recente Amerikaanse werkloosheidscijfers en de bezorgdheid over de vooruitzichten voor China, blijkt nog een andere factor te knagen aan het vertrouwen van de Duitse investeerders.

Met name het Duitse Grondwettelijk Hof heeft onlangs beslist dat de rechtstreekse monetaire transacties (OMT) van de Europese Centrale Bank (ECB) door het Europees Hof van Justitie moeten worden beoordeeld. Het komt erop neer dat het Duitse Hof In Karlsruhe heeft geoordeeld dat de ECB – door de ‘bazooka van Draghi’ – de grenzen van haar mandaat heeft overschreden.

De crisismaatregelen van de ECB zouden volgens de Duitse rechters niet verenigbaar zijn met de Duitse grondwet, en ook niet stroken met de Europese verdragen.

De ZEW-index is gebaseerd op een peiling bij 251 analisten en investeerders, en werd uitgevoerd tussen 3 februari en 17 februari.(Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content