Duitsland draagt 22,4 miljard bij voor Griekenland

03/05/10 om 08:33 - Bijgewerkt om 08:33

Bron: Trends

Griekenland krijgt in de strijd tegen het dreigend bankroet 110 miljard euro, een financieel reddingsplan zonder weerga. De financiënministers van de eurozone zetten zondag het licht op groen voor 80 miljard euro, waarvan de Duitsers 22,4 miljard euro bijdragen, het grootste deel. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) draagt 30 miljard euro bij.

Duitsland draagt 22,4 miljard bij voor Griekenland

© belga

De leningen - aan een rente van 5 pct - werden toegekend nadat de Grieken strikte besparingsmaatregelen aankondigden.

Olli Rehn, de Europese commissaris van Monetaire en Economische Zaken, spreekt over een programma zonder weerga, dat echter nodig is om het vertrouwen in de Griekse economie te herstellen.

De eerste betalingen zullen nog voor 19 mei gebeuren, als een aanzienlijke Griekse lening vervalt. Verdere betalingen volgen dan om de drie maanden, nadat experten van het IMF en de Europese commissie verslag hebben uitgebracht over de omzetting door Athene van de aangekondigde hervormingen.

Volgens eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker is van voogdij over Griekenland geen sprake. Dat beaamde de Griekse minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou. "We voelen ons niet onder voogdij geplaatst. We zijn een staat en een regering die z'n verplichtingen nakomt".

Onze partners