'Duitse regering tegen euro-obligaties'

15/08/11 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

Bron: Trends

De Duitse minister van Economische Zaken, Philipp Rösler, sluit de uitgifte van euro-obligaties uit.

'Duitse regering tegen euro-obligaties'

© Reuters

Dat zei Rösler, lid van de liberale regeringspartij FDP, in een interview met de krant Die Welt maandag. Ook de woordvoerder van de Duiste regering bevestigt dat.

'Het is niet alleen de positie van de FDP, maar van de gehele regering dat we geen euro-obligaties willen. Euro-obligaties leiden tot gelijke rentestanden in de hele eurozone en ondermijnen de aansporingen voor een solide financiële politiek van de lidstaten', zei Rösler. Bovendien moet Duitsland en dus de Duitse belastingbetaler dan een hogere rente gaan betalen, aldus de minister.

Ook Duitse regering tegen

Zondag meldde Welt am Sonntag dat de Duitse regering bereid zou zijn in te stemmen met de uitgifte van euro-obligaties om de schuldencrisis te bezweren. De woordvoerder van de Duitse regering Steffen Seibert liet weten dat Duitsland altijd al tegen dergelijke eurobonds was en bij dat standpunt blijft. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet dit weekeinde ook al weten tegen euro-obligaties te zijn.

De Europese schuldencrisis blijft voor onrust zorgen in de eurozone. Dinsdag gaat de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar Parijs voor overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy. Ook daar zal de piste van zogenaamde eurobonds, waarop onder meer de liberale fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt hamert, niet besproken worden. Merkel en Sarkozy zullen dinsdag wel praten over de uitvoering van de maatregelen die tijdens de jongste eurozonetop werden beslist.

Daarnaast willen ze het hebben over een beter crisismanagement voor de eurozone. Grote aankondigingen vallen dinsdag in Parijs niet te verwachten, aldus Merkels woordvoerder. (Belga/SD)

Onze partners