Duitse loonstijging doet Belgische loonhandicap niet dalen

© ThinkStock

In Duitsland stijgen de lonen dit jaar met 3,2 procent, de hoogste toename in vier jaar. Maar omdat de Belgische inflatie hoger blijft dan bij de oosterburen neemt onze loonkostenhandicap niet af.

In Duitsland stijgen de lonen dit jaar met 3,2 procent, de hoogste toename in vier jaar. Maar omdat de Belgische inflatie hoger blijft dan bij de oosterburen neemt onze loonkostenhandicap niet af.De Duitse lonen zullen eind 2012 in totaal met 3,2 procent gestegen zijn, zo leren cijfers van het Duitse Statistische Bundesamt. Dat is de hoogste toename in vier jaar.

Het is geleden van oktober 2008, toen de Duitse lonen met 3,4 procent stegen, dat de Duitsers hun inkomen uit arbeid nog in die mate zagen aandikken. De lonen zijn in Duitsland dit jaar sneller gestegen dan de inflatie, die er rond de 2 procent draait.

Loonhandicap

Betekent dit dat de historische Belgische loonhandicap ten opzichte van Duitsland (ongeveer 17 procent gecorrigeerd voor productiviteit) langzaam verdwijnt? Zeker niet, zo blijkt uit berekeningen van Geert Janssens, hoofdeconoom van VKW Metena.

Boosdoener is de hogere Belgische inflatie die rond 2,8 procent draait. Door de automatische indexering weegt die zwaar op de Belgische loonkosten. Geert Janssens: “Ik hou rekening met de verwachtingen inzake inflatie bij ons en ga ervan uit dat Duitsland die 3,2 procent op jaarbasis toekent voor zowel 2012 als 2013. Dan kom ik, gecorrigeerd voor productiviteit, tot een stijging van onze loonkostenhandicap met Duitsland met 0,2 procentpunt in de periode 2012-2013. Dat wil zeggen, in 2012 komt er 0,4 procentpunt bij en in 2013 gaat er 0,2 procentpunt terug af.”

Met andere woorden, ondanks de sterkste loonkostenstijging in Duitsland sinds meer dan vier jaar, zullen de loonkosten bij ons dit jaar nog altijd sneller toenemen, zowel in uur als per eenheid product.

De index alleen al doet de loonkosten met 3,3 procent toenemen. Volgens het Planbureau komt daarbij nog een loondrift van 0,1 procent alsook een stijging van de werkgeversbijdragenvoeten met 0,2 procent.

“Als de inflatie volgend jaar daalt dan zou onze handicap met Duitsland in 2013 lichtjes kunnen afnemen met 0,2 procent,” zegt Janssens, “Komt er in 2013 een indexsprong dan zouden we volgend jaar 2,4 procent procentpunt van onze handicap met Duitsland kunnen afknabbelen. Dat zou een serieuze verbetering van onze competitiviteit inhouden.”

“Maar dit alles blijft nog steeds in de veronderstelling dat de loonkosten bij onze Oosterburen met 3,2 procent op jaarbasis in 2013 stijgen. Helaas is ook in Duitsland de werkloosheid voor het eerst in 2,5 jaar aan het stijgen. Het is dus niet zeker dat ze dit tempo van loonkostenstijging zullen handhaven.”

De toenemende werkloosheid zal een neerwaarts effect hebben op de lonen. Bovendien is het in Duitsland de gewoonte om snel bij te sturen wanneer de loonkosten uit de pan swingen. (AM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content