Duitse export op recordhoogte ondanks Oekraïne-crisis

08/09/14 om 12:36 - Bijgewerkt om 12:36

De 'Made in Germany'-producten waren nooit eerder zo in trek. In juli heeft Duitsland voor meer dan 100 miljard euro producten uitgevoerd, een record. Dat meldt het Duitse bureau voor de statistiek. Het tumult rond handelspartners Rusland en Oekraïne blijkt tot nader order weinig invloed te hebben op de Duitse exportcijfers.

Duitse export op recordhoogte ondanks Oekraïne-crisis

© Thinkstock

De export van de grootste economie van de eurozone klokte in juni 4,7 procent hoger af dan een maand eerder, en bereikt daarmee een recordhoogte van 101,0 miljard euro.

De import kende een verrassende daling van 1,8 procent tegenover juni. Door die evoluties steeg het handelsoverschot voor de maand juli tot 22,2 miljard euro. Na zeven maanden staat de Duitse uitvoer op 659,4 miljard euro, 3,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De invoer bedraagt 536,6 miljard euro.

Duitsland is met voorsprong de grootste Europa handelspartner van Rusland. Met het door Europa opgelegde verbod op de export van een aantal goederen naar Rusland, nam de vrees toe dat de Duitse economie - als exportreus - fel te lijden zou hebben onder de gevolgen van die boycot. De cijfers van het Duitse bureau voor statistiek laten nu zien dat dat beeld in een breder kader - voorlopig althans - niet klopt.

Uit de statistieken blijkt weliswaar dat de Duitse uitvoer naar Rusland in het eerste halfjaar met 15,5 procent afnam, maar daar tegenover staat een toename van exportgoederen naar de EU met 9,6 procent en met 6,2 procent binnen de eurozone. Naar de rest van de wereld steeg de Duitse export met 15,9 procent. (ANP/BO)

Lees meer over:

Onze partners