Duitse economische groei blijft iets onder de verwachtingen in vierde kwartaal

© belga

De groei van de Duitse economie heeft op het einde van 2010 aan snelheid ingeboet. In het vierde kwartaal groeide de economie 0,4 procent tegenover het derde kwartaal.

In een eerste schatting in januari werd uitgegaan van 0,5 procent groei. Ook analisten geraadpleegd door Bloomberg hadden 0,5 procent groei verwacht.

In het derde kwartaal 2010 groeide de Duitse economie nog met 0,7 procent. Over het hele jaar groeide de Duitse economie met 3,6 procent. In alle kwartalen werd beter gepresteerd dan in het crisisjaar 2009. In het laatste kwartaal lag de groei 4 procent hoger dan in dezelfde periode 2009.

Positieve impulsen kwamen in de laatste drie maanden vooral van de export. Ook de investeringen van bedrijven en de consumptie droegen bij tot de toename van het bbp (bruto binnenlands product). Door de strenge winter kreeg vooral de bouwsector het hard te verduren.

Volgens economen zou Duitsland, als grootste economie van Europa,begin 2011 opnieuw aan vaart winnen. Er wordt voor 2011 gerekend op een groei van 2,5 procent.

GriekenlandHet noodlijdende Griekenland ziet het bbp in het vierde kwartaal 2010 met 1,4 procent krimpen tegenover het derde kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode 2009 zakt de Griekse economie met 6,6 procent.

Eurozone
Het bbp van de volledige eurozone is in het vierde kwartaal 2010 met 0,3 procent gegroeid in vergelijking met het derde kwartaal. In vergelijking met het vierde kwartaal 2009 groeide de economie met 2 procent. Over heel 2010 is er een toename van het bbp met 1,7 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content