Dramatische beursweek: dump uw aandelen niet

05/08/11 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:51

Bron: Trends

De Europese beurzen hebben een dramatische beursweek achter de rug. Met als climax een nieuwe verkooptsunami op vrijdag. Het is echter geen goed idee om aandelen te dumpen.

Dramatische beursweek: dump uw aandelen niet

© belga

De Brusselse beurs werd extra getroffen wegens de lage zomervolumes. Sommigen verkochten werkelijk in een lege markt zodat de koers bij opening meteen 20 tot 30% lager ging.

Beurskoersen sprongen als jo-jo's op en neer. Voor een aantal aandelenbeleggers werd het duidelijk allemaal te veel. De aandelen moesten buiten tegen elke prijs. De indexen in Europa openden dan ook gemiddeld 3 % lager. Opnieuw! De Bel20-index was deze week nog begonnen aan 2450 punten, maar dook vrijdagmorgen naar 2150 punten. Een verlies dus van 300 punten of ruim 12%!

De weer dieprode start in Europa was een reactie op de dramatische beurssessie op Wall Street donderdagavond. De Dow Jones-index verloor meer dan 500 punten of 4%. Dat was het grootste verlies in bijna drie jaar. Alleen ten tijde van de ondergang van Lehman Brothers was het verlies nog groter! De oorzaken van deze uitverkoop op de aandelenmarkten bestaan hoofdzakelijk uit drie elementen:

- Om te beginnen verloor de financiële wereld zijn vertrouwen in de westerse beleidsverantwoordelijken. Ze zijn de wankele compromissen, het oplapwerk, het geruzie grondig beu. Er was eensgezindheid om de schulden te maken en in 2008-2009 een depressie te vermijden. Maar de onenigheid over hoe die schuldenputten te dempen, maakt de beleggers bloednerveus.

- Daarnaast zijn er de slabakkende macro-economische cijfers in de VS. Die neigen steeds meer richting de gevreesde 'double dip', een nieuwe recessie.

- Tot slot is er de steeds maar aanslepende schuldencrisis in Europa, die na de kleinere landen Griekenland, Ierland en Portugal nu ook de grote Zuid-Europese landen Italië en Spanje dreigt te treffen. En om die 'reuzen' te redden is de omvang van het Europees noodfonds echt wel twee maatjes te klein.

Geen paniek
De ongerustheid is terecht, maar de paniek is overdreven. Het is dan ook vandaag absoluut geen goed idee om nog aandelen te dumpen. De kans is behoorlijk groot dat de verkoopgolf al een climax heeft bereikt. Een meevallend werkgelegenheidsrapport in de VS zorgde alvast vrijdagnamiddag voor een opwaartse reactie.

De eerstvolgende weken en maanden mag een verdere herstelbeweging worden verwacht. Met de nodige schommelingen weliswaar. Maar die heropleving zal maar tijdelijk zijn als de beleidsmakers en centrale bankiers niets beter hebben weten te verzinnen dan wat ze de afgelopen maanden hebben laten zien. Anders dreigt daarna een nieuwe verkoopgolf! Spannend zal het nog wel even blijven op de aandelenmarkten.

Danny Reweghs
Directeur strategie Inside Beleggen & Moneytalk

Lees meer over:

Onze partners