Draghi (ECB) verlaagt de rente, Bel20 klimt fors hoger

03/11/11 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

Bron: Trends

De Europese Centrale Bank heeft zijn belangrijkste rentevoet met 0,25 procent verlaagd tot 1,25 procent. Het was het eerste rentebesluit van de nieuwe voorzitter Mario Draghi. Dat bleef niet zonder gevolgen op de beursvloer.

Draghi (ECB) verlaagt de rente, Bel20 klimt fors hoger

© belga

De renteverlaging tot 1,25 procent komt als een verrassing, want de meeste analisten hielden er namelijk rekening mee dat de belangrijkste rentevoet op hetzelfde peil zou blijven. De verrassende renteverlaging is het eerste rentebesluit onder leiding van de nieuwe ECB-topman Mario Draghi.

Inflatie

Eerder dit jaar - in april en juni - werd de rente twee keer verhoogd met 0,25 procent. De ECB wil via het bijsturen van de rentevoet de inflatie onder controle houden zonder de economie af te remmen. Het financiële instituut uit Frankfurt mikt met zijn monetair beleid op een inflatiecijfer van net onder de grens van 2 procent. In september was de inflatie in de eurozone opgelopen tot 3 procent. Het is nog wachten op officiële cijfers, maar volgens een eerste raming van het statistiekbureau Eurostat komt daar in oktober geen verandering in.

Matige groei

In een toelichting bij het rentebesluit zei Draghi dat voor het tweede halfjaar slechts een 'matige' economische groei in de eurozone wordt verwacht, rekening houdend met de heersende schuldencrisis. De 'verrassende' renteverlaging moet dan ook worden beschouwd als een reactie op de (neerwaarts) bijgestelde groeiprognoses.

De nieuwe voorzitter zal bovendien - net als zijn voorganger Trichet - staatsobligaties van landen in moeilijkheden blijven aankopen. Al blijft dat aankoopprogramma naar verluidt tijdelijk en beperkt.

In zijn toelichting liet de ECB-voorzitter overigens duidelijk verstaan dat de regeringen van de eurolanden het best niet te veel rekenen op de Europese Centrale Bank om de schuldencrisis het hoofd te bieden. De regeringsleiders zullen met andere woorden zelf hervormingsplannen moeten doorvoeren.

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet donderdag weten 'volledig' achter de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) te staan om de rente met 25 basispunten te verlagen. Het IMF verwijst daarbij naar de verslechterende conjunctuur in de eurozone en de afnemende inflatiedruk.

Bel20 hoger

De onverwachte renteverlaging heeft ervoor gezorgd dat de Europese beurzen donderdagnamiddag stevig in de plus noteerden. Op Euronext Brussel klokte de Bel20 af met een winst van 2,47 procent tot 2.121,89 punten. Uitblinker van de dag was staaldraadgroep Bekaert met een winst van 8,47 procent tot 32,58 euro. Verzekeraar Ageas dikte aan met 4,03 procent tot 1,42 euro. KBC noteerde in dezelfde richting met 2,59 procent tot 14,66 euro. Dexia was met een terugval met 4,44 procent tot 0,47 euro de enige verliezer van de sterindex. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners