Draghi (ECB) onder druk door negatieve inflatie in eurozone

07/01/15 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

De inflatie in de eurozone is in december onder nul gedaald tot -0,2 procent. Dat blijkt uit een eerste eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat. Het gaat om het eerste negatieve inflatiecijfer voor de eurozone sinds oktober 2009. Werk aan de winkel dus voor de ECB.

Draghi (ECB) onder druk door negatieve inflatie in eurozone

© reuters

In november stegen de prijzen in de eurozone nog met 0,3 procent. Dat het cijfer nu onder nul is gedoken, is volgens Eurostat te wijten aan de dalende energieprijzen (-6,3 procent tegen -2,6 procent in november).

De prijzen voor voeding, alcoholische dranken en tabak zijn stabiel gebleven, net als die voor industriële goederen (zonder energie). Bij de diensten steeg het prijspeil wel (+1,2 procent).

Doordat de inflatie in de eurozone gestaag blijft dalen, verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om in te grijpen. Het streefdoel van de ECB blijft gewoontegetrouw een inflatiecijfer van - net geen - 2 procent. Daar zit de eurozne al een lange tijd ver onder.

ECB-topman Mario Draghi toonde zich de laatste tijd wel bereid om verdere maatregelen te treffen in de strijd tegen de lage inflatie. De ECB is bezig met technische voorbereidingen "om de omvang, het tempo en de samenstelling van de maatregelen begin 2015 te wijzigen, als dat nodig blijkt, om over een lange periode te reageren op lage inflatie", verklaarde Draghi begin dit jaar nog. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners