Dollarinjectie voor eurobanken doet beurzen klimmen

16/09/11 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Bron: Trends

Na de Europese en de Amerikaanse gisteren zijn vandaag ook de Aziatische beurzen hoger afgesloten.

Dollarinjectie voor eurobanken doet beurzen klimmen

© EPA

Na de Europese en de Amerikaanse gisteren zijn vandaag ook de Aziatische beurzen hoger afgesloten. Het nieuws dat vijf centrale banken ongelimiteerd dollars ter beschikking zullen houden van de eurobanken, doet de vrees voor een nieuwe schuldencrisis afnemen. De toonaangevende Nikkei-index op de beurs van Tokio sloot 2 procent hoger af. In Zuid-Korea won de Kospi 3,5 procent, in Australië de ASX 2 procent.

Donderdag boekten de beurzen in Europa, met heel wat nationale indices die ruim 3 procent hoger gingen, en de Verenigde Staten, waar de Dow Jones en de Nasdaq respectievelijk 1,7 en 1,3 procent aandikten, al mooie winsten na de interventie op de Europese kapitaalmarkt.

Vooral de bankwaarden - de banken profiteren rechtstreeks van de dollarleningen die ter beschikking worden gesteld - boekten winst.

Goedkoper goud

De goudprijs zakte vandaag op zijn beurt met 1,1 procent tot 1.768,57 dollar per ounce. Persbureau Bloomberg berekende dat de goudprijs deze week al de sterkste daling in twee jaar optekende.

Goud was de jongste maanden dan ook snel duurder geworden, omdat het beschouwd werd als de meest veilige belegging in onzekere tijden. Door het wegnemen van die onzekerheid, verliest goud zijn aantrekkingskracht. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners