Dollar blijft zwak

02/05/11 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Bron: Trends

De dollar gaf de afgelopen week 1,7 procent prijs tot 1,448 euro. Door een langzamer dan verwachte groei en een toenemend 'rentegat' tussen de VS en de rest van de wereld blijft de dollar ondermaats presteren.

Dollar blijft zwak

© belga

De Fed-index, die de prestaties van de dollar meet tegenover zeven andere munten, zakte op 21 april tot een recordlaagte van 69,0337. In juni 2010 stond de VS-dollar nog op 80,5195. Het ministerie van Handel maakte op 28 april voor het eerste kwartaal 2011 een economische groei van 1,8 procent op jaarbasis bekend in vergelijking met 3,1 procent groei in het laatste kwartaal 2010. Analisten gepolst door Bloomberg hielden rekening met een toename van het bbp met 2 procent.

De terugval van de dollar komt er nadat de centrale banken in Australië, Canada en de Europa de rente hebben verhoogd om de inflatie te bestrijden. De ECB kondigde op 7 april een renteverhoging met 25 basispunten tot 1,25 procent aan. Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), verklaarde op zijn beurt dat de lage rente van 0 tot 0,25 procent tot nader order gehandhaafd blijft. Ook het stimulusprogramma waarbij tot eind juni voor 600 miljard dollar aan staatsobligaties worden aangekocht, blijft behouden.

Optimistische prognoses die ervan uitgingen dat de dollar eind juni sterker wordt na het stopzetten van de stimulus, worden getemperd nu blijkt dat de economische groei in de VS vertraagt. Volgens Thomas Stolper, analist bij Goldman Sachs, gaat de dollar door de zwakke economische prestaties de komende maanden nog aan kracht inboeten. Een zwakke dollar kan president Barack Obama wel helpen zijn streefdoel te bereiken om het exportcijfer tegen 2015 te verdubbelen.

(bloomberg)

Lees meer over:

Onze partners