Doe zaken met China in yuan

© belga

Belgische bedrijven kunnen Chinese producten in- en uitvoeren in yuan. Transactiekosten bij commerciële transacties en wisselkoersrisico’s bij investeringen verkleinen, maar een yuan-rekening in België dient voorlopig alleen voor handel met China.

Sinds kort mogen alle Chinese exporteurs in yuan handel drijven. Voortaan kan zelfs elk land handelsverrichtingen met China afhandelen in die munt. Nochtans is de Chinese yuan niet vrij inwisselbaar op de internationale markten en Peking is niet zinnens om kapitaalcontroles op korte termijn op te heffen.

“De nieuwe reglementering is nog vrij onduidelijk”, zegt Thierry Mezeret, general manager KBC Asia Pacific in Singapore. Voorlopig en wellicht nog voor een hele tijd, moeten we een onderscheid maken tussen yuan voor Chinees binnenlands gebruik en de zogenaamde offshore yuan, elk met een eigen wisselkoers. Wie in België bij een Belgische financiële instelling of een filiaal in Brussel van Bank of China of van ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) euro’s omwisselt om een yuan-rekening te openen, kan met dat geld China niet binnen.

Belgische bedrijven Offshore-yuan kunnen uitsluitend in handelstransacties (facturatie van in- of uitvoer) met China gebruikt worden en alleen via een filiaal van een Belgische bank in Hongkong en binnenkort ook in Singapore. KBC en BNP-Paribas Fortis bieden sinds kort ook die mogelijkheid.

Almaar meer Hongkong-bedrijven werken met offshore-yuan. Weinig buitenlandse bedrijven zonder vestiging in Hongkong hebben die stap al gezet. Ook Belgische niet, blijkt uit een rondvraag.

Belgische importeurs van Chinese goederen overwegen het gebruik ervan, omdat dit hun onderhandelingspositie tegenover hun Chinese leverancier kan verbeteren. Vanuit Hongkong, waar Lotus Bakeries uit Lembeke zopas een kantoor opende, dichter bij zijn Aziatische groeimarkt, zegt exportdirecteur Bart Bauwens dat Chinese klanten koekjes uit België nog altijd in euro laten factureren. “Het wisselrisico ligt bij onze Chinese klanten. Het systeem van de offshore-yuan is mij bekend en kan interessant worden wanneer we in lokale productie zouden investeren.”

Internationale top drie Verwacht wordt dat een stijging van de Chinese munt onafwendbaar is. Los van de praktische voordelen voor bedrijven in Hongkong om met China zaken te doen in yuan, waarmee ze transactiekosten en wisselrisico’s minimaliseren, wordt ook algemeen verwacht dat de Hongkong-dollar op termijn geen reden van bestaan meer zal hebben. Zeker niet als heel wat Aziatische bedrijven, nu Singapore ook een offshorecentrum wordt, zouden opteren voor de yuan in plaats van de dollar als internationaal betaalmiddel in hun business met China.

“De achterliggende gedachte in Peking is dat de Chinese munt zich zal opdringen als een geloofwaardig alternatief voor de dollar naarmate steeds meer Aziatische bedrijven de yuan gaan gebruiken. Dat was ook het geval voor de euro”, meent Thierry Mezeret (KBC Asia Pacific). De yuan zou, volgens Chinese statistieken, in het eerste kwartaal van dit jaar gebruikt zijn in 7 procent van de handelstransacties van en naar China. HSBC verwacht dat over drie tot vijf jaar de helft van de handelsstromen tussen China en ontwikkelingslanden in yuan zal gebeuren, voor het equivalent van ongeveer 2000 miljard dollar – zodat de yuan bij de top drie van internationale munten zou behoren.

Investeren in China Buitenlandse bedrijven in Hongkong kunnen sinds vorig jaar uitgifte doen van bedrijfsobligaties in offshore-yuan (zogenaamde ‘dim sum bonds’). McDonalds was de eerste buitenlandse speler die in Hongkong kapitaal ophaalde; Andere westerse bedrijven gaan diezelfde weg op, zo onderzoekt Bekaert die mogelijkheid voor toekomstige investeringen in China. Tegelijk beginnen Chinese bedrijven in het buitenland bedrijfsacquisities te betalen in yuan.

Thierry Mezeret ziet de twee afzonderlijke wisselkoersen voor offshore- en onshore-yuan op termijn geleidelijk naar elkaar toegroeien.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content