Dieselprijs op recordhoogte

11/10/11 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

Bron: Trends

Diesel tanken wordt vanaf woensdag duurder dan ooit. Voor een liter zal 2,1 eurocent meer betaald worden tot maximaal 1,480 euro. Ook benzine wordt duurder.

Dieselprijs op recordhoogte

© belga

De vorige recordprijs dateert van juli 2011, toen de dielselprijs 1,472 euro per liter bedroeg, blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Volgens de Belgische Petroleum Federatie (BPF) is de recordprijs te wijten aan een combinatie van verschillende factoren. "Alle parameters die invloed hebben op de vorming van de dieselprijs vallen momenteel de verkeerde kant op", stelt Bernard Claeys, adjunct-secretaris-generaal van de BPF, in een reactie op de website van De Tijd.

Rotterdam

Om te beginnen is er de hogere notering op de petroleummarkt van Rotterdam. "De prijs wordt de hoogte in gedreven door het verminderde aanbod en door een stijging van de vraag. In april lag die prijs nog hoger, maar in vergelijking met toen zijn de wisselkoersen vandaag minder gunstig, verduidelijkt Claeys.

Dollar

Daar komt nog bij dat de prijs op de petroleummarkt uitgedrukt wordt in dollar. Aangezien de dollar in waarde is gestegen ten opzichte van de euro, kun je met hetzelfde aantal euro's minder diesel tanken.

Apetra-bijdrage en hogere accijnzen

Behalve de markt in Rotterdam en de duurdere dollar is er nog de hogere Apetra-bijdrage, die betaald wordt voor strategische olievoorraden. Een vierde factor wordt bepaald door de accijnsverhoging van april. Per 1.000 liter diesel wordt nu 40 euro accijnzen betaald, tegenover 22 euro voordien.

Ook benzine wordt duurder

Ook wie woensdag benzine tankt, gaat meer betalen. Superbenzine 95 wordt 3,4 eurocent duurder tot maximaal 1,6270 euro per liter. Superbenzine 98 gaat maximaal 1,6630 euro per liter (+3,3 eurocent) kosten. (BO)

Lees meer over:

Onze partners